Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nové informace o projednávání autorských práv v Radě Evropy a Evropském parlamentu

9. 4. 2018

Nové informace o projednávání autorských práv v Radě Evropy a Evropském parlamentu

V Radě Evropy se dne 28. března uskutečnilo setkání, na kterém byl představen konsolidovaný kompromisní text včetně nového ustanovení článku 11, které mimo jiné vylučuje výtažky, které nejsou kreativní.

Většina členských států nyní podporuje právo vydavatelů, nicméně text výrazně snižuje dosah článku 11. Německo by mělo v nadcházejících dnech předložit návrh, který by měl být velmi podobný německému vnitrostátnímu právu, který je omezenější než ten, který navrhuje Komise. Kromě toho může předsednictví předložit nový text s kombinovanými kritérii kreativity a rozsahu úryvků.

Další kroky: Ačkoli nebyly oficiálně stanoveny jasné termíny, očekává se, že článek 11 bude znovu projednán na dvou setkáních zástupců a dvou setkáních COREPER, která se uskuteční před koncem května. Není jasné, zda předsednictví přijme dne 20. května formální postoj nebo obecný přístup na jednání Výboru pro soutěž. Máme však jen velmi málo času na to, abychom ovlivnili výsledné znění Rady, a proto je zásadní oslovit ministry.

V Parlamentu zpravodaj poslanec Voss (EPP / DE) právě vydal své navrhované kompromisní pozměňovací návrhy k článku 11.

Text bude projednán mezi zástupci různých politických stran (stínových zpravodajů) v nadcházejících týdnech a může se ještě před jejich hlasováním změnit.

Dne 10. dubna v 15:15 se uskuteční schůzka frakce S & D (včetně několika výborů) o autorských právech, pro kterou musíme zajistit dostatečnou podporu proti stínovému zpravodaji skupiny S & D, který prosazuje předpoklad zastoupení.

Hlasování JURI je ještě stále oficiálně naplánováno na 24. dubna, ale očekává se, že bude odloženo na květen nebo červen. Do té doby potřebujeme většinu ve výboru JURI, pro kterou potřebujeme větší podporu zejména od socialistů.

Další kroky:

• 11. dubna: Pracovní skupina pro intelektuální vlastnictví (bez diskuse o článku 11).

• 24. dubna: Oficiální datum hlasování zprávy ve výboru JURI Parlamentu (s největší pravděpodobností bude odloženo).

• 13., 18. nebo 20. dubna: Po neformálním odsouhlasení bude kompromisní text pravděpodobně předložen COREPERu v jednom z těchto termínů.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update