Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Lokální inzertní tituly jsou více populární než reklama na internetu – výsledky německé studie

5. 4. 2018

Lokální inzertní tituly jsou více populární než reklama na internetu – výsledky německé studie

I když internet poskytuje mnoho příležitostí pro srovnání cen, považovalo v roce 2017 celých 67 procent (2015: 59 procent) příjemců (čtenářů na vydání) a 62 procent německé populace ve věku 14 let (2015: 56 procent), reklamní noviny za nejdůležitější zdroj informací před nákupem. Tyto jasné poznatky vychází z údajů reprezentativní studie‚Kvality reklamních novin‘ Spolkového svazu německých reklamních titulů (BVDA).

Reklama v reklamních novinách se považuje za jinak převážně pozitivní: 77 procent celkové populace je spojuje s alespoň jednou pozitivní vlastností (například užitečností nebo stimulací k nákupu). Tím stojí ve srovnání s dalšími médii na prvním místě. Téměř 60 procent čtenářů také vidí vysokou užitečnost letáků, které jsou uzavřeny v reklamních novinách. 72 procent německy mluvících osob ve věku 14 a více let a 85 procent je používá nejméně jednou týdně. Internet není jako reklamní médium tak přesvědčivý: 64 procent spojuje reklamu na internetu se zápornou vlastností, a pouze 49 procent může uvést něco pozitivního.

Více než 68 procent čtenářů cítí "velmi silné" nebo "silné" spojeni s bezplatnými reklamními týdeníky. V roce 2015 61 procent respondentů uvedeno, že by jim "velmi silně" nebo "silně" chybělo, pokud by nedostávali tento titul. V době narůstajícího informačního a smyslového přetížení je podle studie velmi zajímavé, že čtenáři v průměru vzali reklamní titul do rukou více než dvakrát. Průměrná doba čtení je impozantních 27 minut (u čtenářů). Důvěra lidí v lokální reklamní noviny podle studie vzrostla. 79 procent příjemců uvádí, že spolehlivě informují o místních událostech (2015: 75 procent).

Touha Němců po lokálních titulech je nezlomná. Zatímco v roce 2015 vyjádřilo 54% německy mluvící populace (62% čtenářů reklamních týdeníků) silný až velmi silný zájem o místní zprávy, jejich podíl na celkové populaci je nyní 59% a u příjemců reklamních novin dokonce 69%.

Také čtenost těchto titulů je vysoká: s 65 procenty téměř dvě třetiny všech německy mluvících osob ve věku od 14 let četlo reklamní noviny. To je více než 45 milionů lidí v celém Německu. 79 procent patří k "čtenářům v delším období", tj. četli alespoň jedno z posledních dvanácti vydání.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service