Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zvláštní reklamní formáty: vše kromě obyčejných

5. 4. 2018

Zvláštní reklamní formáty: vše kromě obyčejných

Inzerenti chtějí v novinách používat různorodé spektrum speciálních reklamních formátů. V roce 2017 byla každá třetí novinová reklama publikována jako zvláštní formát. Odvětví cestovního ruchu se spoléhá na reklamní speciality.

Vypadnout z obvyklého rámce a padnout do oka, vůně a multisenzorické působení, vzbudit sympatie a zůstat v povědomí, použít například memory stick na titulní straně: to jsou speciální formáty reklamy v novinách. Každému, kdo chce upoutat pozornost čtenářů obzvláště okouzlujícím reklamním vzhledem, nabízejí dostatek deníky příležitostí.

Velká rozmanitost formátů

Noviny v posledních několika letech neustále rozšiřují nabízenou řadu neobvyklých reklamních formátů - částečně díky zlepšené výrobní technice. „Stále více a více jsou vydavatelé schopni realizovat zvláštní kreativní formy reklamy,“ potvrzuje Claudia Mika, vedoucí oddělení Mediaservice v německé novinové marketingové agentuře ZMG. Pro klienty novin to umožňuje individuální reklamní řešení. Samolepky na titulní straně, pásky, 3D reklama, formáty Flexform, Superpano, tunel, satelity a ostrovy, stínový tisk, pergamenový papír nebo multi-senzorická reklama - vše funguje.

Inzerenti speciální formáty chtějí

Inzerenti mají o zvláštní formáty zájem. Každá třetí tisková reklama (31 procent) měla v roce 2017 tvar speciálního formátu. Obzvlášť oblíbené jsou advertorialy. Informačně orientovaný speciální reklamní formát je redakčně zpracován a navržen tak, aby odpovídal příslušnému titulu novin. Čtenáři je zvlášť dobře přijímán. Přibližně 26 procent reklamních speciálů se objevilo v roce 2017 jako advertorial.

Mezi 5 nejpoužívanějších speciálních reklamních formátů se počítají reklama v textu (25,6 procenta speciálních formátů používaných), reklama prostřednictvím odtrhávacích rohů a proužků (16,7 procenta), sponzoring (12,9 procenta) a formát ostrov (6,8 procenta). To je doloženo monitoringem reklamy prováděným ZMG. V jeho rámci bylo hodnoceno kolem 70.000 inzerátech publikovaných ve 20 denících, celostátních a regionálních novinách ze všech osmi oblastech podle rozdělení agentury Nielsen.

Nejvíce používá zvláštní formáty průmysl cestovního ruchu

Srovnání jednotlivých odvětví ukazuje, že odvětví volného času a cestování nejčastěji využívá speciální formy reklamy. Nachází se v žebříčku odvětví - měřeno počtem publikovaných speciálních formátů - na prvním místě. Následuje maloobchod a skupina politika/vzdělávání/sociální reklama.

Z více než 14 000 vyhodnocených reklam z odvětví volného času a cestování bylo 40,8 procent publikováno jako zvláštní formát. Dobrých 24 procent z 21 744 hodnocených reklam odvětví maloobchodu bylo v roce 2017 otištěno jako speciální formát. Obě odvětví vyvíjejí obzvlášť silný zájem o advertorialy. Reklamy v textu byly používány nejčastější v oblasti volného času a cestování, formáty jako odtrhávací políčka a lístky na titulní straně používá intenzivně především obchod.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service