Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropská komise předložila nové návrhy digitálního zdanění

27. 3. 2018

Evropská komise předložila nové návrhy digitálního zdanění

Dne 21. března 2018 Evropská komise navrhla nová pravidla pro zdanění digitálního podnikání v EU. Pierre Moscovici, komisař pro hospodářské a finanční věci, daně a cla, předložil dva legislativní návrhy, které poskytnou "spravedlivé zdanění digitálních aktivit v EU":

1. Reforma pravidel týkajících se daní z příjmů právnických osob, které jsou digitálními společnostmi, navrhuje provádět zdanění tam, kde jsou vytvářeny zisky

2. "Vnitřní daň", která se bude týkat hlavních digitálních aktivit, které se dosud vyhýbaly zdanění, v rámci EU byla nazvána „daň GAFA"

Tyto dva návrhy by umožnily členským státům EU danit zisky, které vznikají na jejich území, i když společnost není fyzicky přítomná v zemi, což dnes není.

Podle prvního návrhu by digitální platforma byla považována za zdanitelnou "digitální přítomnost" nebo "virtuální stálou provozovnu" v členském státě EU, pokud splní jedno z uvedených kritérií:

• překročí hranici 7 milionů EUR ročních příjmů v členském státě

• více než 100 000 uživatelů v zemi EU v zdaňovaném roce, nebo

• více než 3000 obchodních smluv o digitálních službách je vytvořeno mezi firmou a obchodními uživateli v zdaňovacím roce.

Existuje velké riziko, že tento dlouhodobý návrh může mít dopad na vydavatele tisku v důsledku daných nízkých kvantitativních mezí.

Druhé pravidlo – zaměřené na velké nadnárodní společnosti - je odpovědí na volání některých členských zemí  po vnitřní dani na hlavní digitální aktivity, které v současné době unikají zdanění v zemích EU

Tato nová "vnitřní daň" ve výši 3% se bude vztahovat na podniky s ročním globálním obratem nad 750 milionů EUR nebo na celkový roční příjem z digitálních aktivit v EU nad 50 milionů EUR - vytvořený z online reklamy, prodej získaných dat o uživatelích a z digitálních platforem zprostředkujících interakce mezi uživateli, jako je například Amazon.

Očekává se, že Parlament vydá nezávazné stanovisko. Kromě toho by tento nový návrh vyžadoval jednomyslné hlasování všech členských států, aby byl schválen v Radě Evropy, stejně jako v případě jakékoli změny daňového práva EU (viz článek 115 SFEU). Předpokládá se proto odpor států s nízkými daněmi.

Další kroky:

• Legislativní návrh bude zaslán Evropskému parlamentu ke konzultaci.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update