Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Autorská práva: Nejnovější text předsednictví omezuje ochranu krátkých úryvků

27. 3. 2018

Autorská práva: Nejnovější text předsednictví omezuje ochranu krátkých úryvků

Nejnovější text o copyrightu předsednictví Rady Evropy, který unikl.

Hlavní změny, které byly zahrnuty v článku 11 obsahujícím práva tiskových vydavatelů:

1. Kritérium rozsahu a kritérium originality: toto kritérium již nezahrnuje obsahy mimo autorské právo tím, že ruší ochranu krátkých úryvků, které nejsou vyjádřením duševní tvorby jejich autorů. Tento princip nechrání dostatečně tiskové publikace před jejich neoprávněným použitím vyhledávači a agregátory zpráv, protože tyto internetové služby obvykle používají malé výňatky z obsahu tisku, které často nejsou chráněny autorským zákonem. Tato ochrana tedy nedosahuje jednoho z nejdůležitějších cílů. Kromě toho také riskuje podkopání stávající právní předpisy na úrovni některých členských států.

2. Poskytovatelé služeb a poskytovatelé služeb informační společnosti: Podle tohoto pojmu by bylo sporné, zda budou zahrnuty služby, které jsou poskytovány na komerčním základě, avšak bez přímé odměny. Kromě toho definice "poskytovatele" předpokládá sídlo v některém členském státě. Je tudíž sporné, zda by se právo vztahovalo na zahraniční provozovatele.

3. Délka ochrany 20 se zkracuje na 10 let: Návrh zkracuje dobu ochrany, která je 50 let pro ostatní nositele odvozených práv, jako jsou producenti hudby a filmů. To by omezilo možnosti licencování a příležitosti pro investice a růst odvětví.

Tento text bude projednán v pracovní skupině pro ochranu intelektuálního vlastnictví národními odborníky ve středu 28. března 2018. Předsednictví se bude snažit být rychlé a dosáhnout v tomto týdnu kompromisu, aby mohlo předložit text na úrovni velvyslanců (Coreper) v dubnu a schválit ho ministry 28. a 29. května. Máme tedy omezenou dobu, abychom projednali naše sdělení a dosáhli odpovídající podoby diskuse. Proto na to musíme soustředit pozornost na evropské i národní úrovni.

Další kroky:

• 26. března: Bulharské předsednictví dokončuje svá bilaterální jednání se zástupci členských států.

• 28. března: Pracovní skupina pro intelektuální vlastnictví bude projednávat nový text.

• 11. dubna: V závislosti na tom, jak úspěšný je konsolidovaný text, může proběhnout další pracovní skupina.

• 24. dubna: Oficiální hlasování o zprávě ve výboru JURI Evropského parlamentu (s největší pravděpodobností bude odloženo).

• 13., 18. nebo 20. dubna: Po neformálním odsouhlasení bude kompromisní text pravděpodobně předložen COREPERu v jednom z těchto termínů.

• 20. května: Cílem předsednictví je přijmout obecný přístup nebo formální postoj k příští Radě pro konkurenceschopnost.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update