Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Noviny dosahují ze strany čtenářů nejvyšší koncentraci ze všech médií

23. 3. 2018

Noviny dosahují ze strany čtenářů nejvyšší koncentraci ze všech médií

Německá studie Zeitungsqualitäten 2018 poskytuje aktuální fakta o novinách týkající se chování čtenářů a inzertního výkonu.

Žádné jiné reklamní médium není vnímáno s takovou pozorností jako noviny: 80 procent lidí tvrdí, že se při čtení novin úplně soustředí. Při použití jiných reklamních médií je však snadnější se rozptýlit nebo používat více médií paralelně. Tím trpí pozornost - i pro reklamu.

Je to výsledkem nové studie "Zeitungsqualitäten 2018", kterou vypracovala německá novinová marketingová agentura ZMG. Studie spojuje aktuální fakta o využití a reklamní výkonnosti novin a dalších reklamních médií v průběžném srovnání.

Intenzivní použití

S 354 tištěnými tituly a množstvím digitálních verzí se noviny dostanou do všech skupin obyvatelstva: osm z deseti Němců pravidelně čte noviny v tištěné nebo digitální verzi. Čtenost v cílových skupinách s vysokým příjmem a dobrým vzděláním relevantních pro reklamu je nadprůměrná.

Nejen vysoký zásah a intenzita vnímání podtrhuje význam novin jako reklamního média: V případě tištěných vydání stráví čtenářky a čtenáři 39 minut denně v zajetí novin, a to důkladně: 81 procent čtenářů přečte nejméně polovina všech stran. Tři čtvrtiny čtenářů také předávají své noviny někomu dalšímu, takže každý výtisk dosahuje v průměru 2,7 čtenářů.

Záměrná konzumace média podporuje vnímání a pozornost, z čehož má prospěch také inzerce v novinách. Při průměrné délce prohlížení sedm sekund jsou inzeráty v novinách vnímány mnohem pozorněji než jiné formy reklamy. Reklama v elektronické verzi je považována za podobně silnou jako v tištěných novinách. "V době nadměrného zatížení médií je toto soustředěné využití novin cenné - dokonce i pro reklamu," říká výzkumník trhu ZMG Alexander Potgeter, autor studie "Zeitungsqualitäten 2018".

Reklamy jsou oceňovaným materiálem ke čtení

Novinová reklama na sebe nejen láká pohled, ale je také výrazně oceněna čtenáři. 80 procent považuje inzerci v novinách za věrohodnou a spolehlivou, 82 procent uvádí, že podniky, které inzerují v novinách, jsou seriozní. Vysoká užitná hodnota novinové inzerce pro spotřebitele se odráží v jejím významu pro konkrétní plánování nákupu. Pro 40% obyvatel je nejdůležitějším zdrojem informací o obchodních nabídkách denní tisk, po němž následuje direct mail (31%), reklamní letáky (28%), internet (20%) a televize (17%). Díky tomu je novinová reklama konkrétním nástrojem sloužícím pro navrhování nákupního seznamu spotřebitelů.

Prezentace hlavních faktů obsažených v publikaci Zeitungsqualitäten 2018 je k dispozici na webové stránce ZMG.

Zdroj: zpráva ZMG