Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Skandál Cambridge Analytica: Mediální agentury očekávají důsledky pro Facebook jako reklamní nosič

22. 3. 2018

Skandál Cambridge Analytica: Mediální agentury očekávají důsledky pro Facebook jako reklamní nosič

Zjištění odhalená v datovém skandálu společnosti Cambridge Analytica značně zatěžují důvěru inzerentů ve Facebook. V Německu vedoucí mediálních agentur vidí tuto sociální síť v situaci, která potřebuje vysvětlení. Pokud společnost Facebook natrvalo nezabrání těmto únikům dat, mohl by se reklamní průmysl obrátit k tomuto internetovému obru zády. Také šéf VDZ Stephan Scherzer vyjádřil ostrou kritiku.

Skandál americké společnosti pro analýzu dat Cambridge Analytica poškodil v Německu pověst Facebooku jako reklamního média. Manfred Klaus, mluvčí vedení digitální agentury PlanNet patřící do skupiny Serviceplan-Gruppe proto vyzval Facebook, aby vysvětlil zneužití dat v případě amerického analytické firmy. V opačném případě by sociální síť mohla mít problém jako reklamní médium. "My a naši zákazníci klademe velký důraz na správné zacházení s uživatelskými daty a očekáváme to i od našich mediálních partnerů bez omezení. Facebook je v situaci, která bude jistě mít vliv na jeho úlohu jako reklamní médium“, prohlásil Klaus pro server MEEDIA. To bude také „do velké míry záviset na tom, jak dá Facebook jasně najevo, jak zabránit těmto únikům v budoucnu a jak zajistí právní manipulaci s daty,“ zdůraznil vrchní jednatel.

Wolfgang Bscheid, zakladatel a CEO mediální agentury Mediascale se vyjádřil v podobném tónu: „Zatím žádný z našich klientů nezastavil na Facebooku kvůli událostem kolem Cambridge Analytica kampaň. Ale záležitost jistě povede k tomu, že inzerenti budou intenzivně řešit otázku co se děje s daty pro jejich plánování kampaně, říká Bscheid. Zejména na trhu s virtuálním zbožím, kamp patří reklama v sociálních sítích, „je důvěra základní podmínkou spolupráce“. Proto prosazuje „vyšší úroveň transparentnosti na našem trhu.“ Podobně také říká Christian Wilkens, CDO MediaCom v Německu, že Facebook je pod tlakem, aby podal vysvětlení: „Pokud se ukáže, že Facebook nepřijal adekvátní opatření k ochraně osobních údajů uživatelů, určitě by měla následovat ztráta důvěry.

Mediálními agentury předpokládají, že nedávné odhalení Facebooku může vést k regulaci. Datová aféra uvedla šéfa Facebooku Marka Zuckerberga pod masivní tlak. Hodnota akcií firmy v pondělí jasně poklesla. New York Times a britský Observer oznámili, že americká společnost Cambridge Analytica shromáždila více než 50 milionů záznamů bez souhlasu dotčených. Zvláště výbušné je to, že americká společnost údajně pomohla v americké volební kampani Donaldu Trumpovi.

Ostrou kritiku Facebooku v datovém skandálu také vyjádřil Stephan Scherzer, vrchní jednatel Svazu německých vydavatelů časopisů (VDZ): „Mark Zuckerberg má své technologie a její vliv není pod kontrolou,“ Scherzer prohlásil pro MEEDIA. Vidí proto negativní dopady na největší síť na světě. "Nejsou známy všechny fakta a pozadí. Ale jediná věc je jasná: společnost Facebook rychle ztrácí důvěru svých uživatelů a nedává zatím žádné přesvědčivé odpovědi. Proto se zasazuje o to, aby se do středu pozornosti dostalo zabezpečení prostředí s kvalitním a otestovaným obsahem. "Nejlepší odpovědí na falešné zprávy je profesionální, nezávislá žurnalistika," říká vrchní jednatel VDZ.

Autor: Gregory Lipinski