Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zprávy z Digital Innovators Summitu 2018

22. 3. 2018

Zprávy z Digital Innovators Summitu 2018

Ve dnech 19. a 20. března 2018 proběhla v Berlíně nejvýznamnější světová konference o digitálních inovacích v oblasti časopiseckého průmyslu. Na konferenci vstoupilo několik desítek zástupců časopiseckého odvětví a souvisejících služeb, kteří hovořili o nejúspěšnějších digitálních inovacích realizovaných v různých částech světa, či o trendech a dopadech digitalizace na časopisecké odvětví. Mezi těmito články bychom chtěli upozornit zejména na dva níže uvedené články.

Jak 45 novinářů začalo znovu a vybudovalo z nudy ziskové zpravodajství

Tomáš Bella, vedoucí on-line, Dennik N, vysvětlil, jak slovenský vydavatel vytvořil kvalitní žurnalistiku, která je udržitelná a dlouhodobě zisková.

Ačkoli slovenský deník Dennik N byl založen až v roce 2015, vydavatel je již ziskový.

Po odchodu z deníku SME, jednoho z nejčtenějších novinových titulů na Slovensku, vytvořilo 45 novinářů nový zpravodajský business, a to jen s pěti vývojáři softwaru a bez vlastní zkušenosti s prodejem.

"Odešli jsme, abychom protestovali proti převzetí vydavatele místním oligarchou," řekl Tomáš Bella, vedoucí on-line Denníku N, na summitu Digital Innovators 'v Berlíně dne 19. března.

"Když jsme začali s Denníkem N, říkali jsme si, že můžeme dělat jen to, co známe, a proto jsme pracovali výhradně jako novináři, bez obchodního týmu, s vědomím, že pokud budeme potřebovat, můžeme pracovat s outsourcingem."

K dnešnímu dni je 90% společnosti složeno z novinářů. Dokonce i generální ředitel píše články o organizaci, která jako podnik vytváří výnosy pouze z online předplatného, které stojí od 5 EUR měsíčně.

Tým se rozhodl psát krátké aktuální zprávy pro zvýšení provozu a dlouhé články pro předplatitele a tím se vyhnout psaní středně dlouhých článků.

Zatím má titul tiskovou verzi, ale 80 procent příjmů pochází z on-line předplatného. Čtenáři platili většinou za investigativní příspěvky, rozhovory a hloubkové zprávy.

Před každým setkáním obdrží každý novinář e-mail s nadpisem každého článku na webu a o tom, kolik toho udělal pro příjmy společnosti.

"V místnosti vždy vidím spoustu zděšených obličejů, protože to úplně prolomí bariéru mezi obchodem a redakčními týmy, ale každý den tím dáváme zpětnou vazbu našim zpravodajům," řekl.

"Padesát procent společnosti vlastní novináři, takže je to v jejich zájmu, protože jsou to jejich peníze - jsou všichni akcionáři titulu a jsou schopni rozhodnout, o čem chtějí napsat."

Page views jsou ignorovány v celé společnosti - jediným zájmem je konverze, kolik lidí je ochotno zaplatit za články. Nejlepší články se pohybovali od témat, proč je pro vás studené dobré, až po stav výroby v Číně.

"Existuje silná korelace v tom, co jsou lidé ochotni zaplatit, a tím, co sami považujeme za kvalitní žurnalistiku - jsme na to hrdí," řekl a vysvětlil, že v průběhu let počet článků, které byly napsány, klesl, ale průměrná délka článku vzrostla.

"Nejde jen o vytváření příjmů, jedná se o korelaci mezi předplatným a tím, co považujeme za hodnotu pro čtenáře."

Každý měsíc vydavatel provozuje projekt crowdfundingu, kde testuje čtenář, aby zjistil, co po něm čtenáři chtějí, aby dělal.

"Chtěli jsme dát dohromady časopis, který by učil učitele střední školy, jak chránit, a naučil také děti, aby se bránili proti falešným zprávám - dostali jsme víc než 40 000 EUR. Teď na to máme skupinu na Facebooku a vydali jsme další tři publikace, "řekl.

"Lidé by si to neměli koupit na novinovém stánku, ale lidé věří, že je to důležité téma, o němž by děti měly vědět - takže jsou ochotni je koupit pro někoho jiného."

Pracovníci Denniku N vytvářejí software s otevřeným zdrojovým kódem, který pomáhá dalším vydavatelům dosáhnout podobného úspěchu. Díky grantu z Iniciativy na podporu digitálních novinek společnosti Google jsme schopni produkovat bezplatný a otevřený zdrojový software, takže jiní vydavatelé jej mohou využít pro vylepšení svých stránek, ať už se jedná o marketing na místě, e-mailový marketing nebo zpeněžení tématických analýz.

"Jsme v procesu vyvíjení softwaru, který měří, kde si publikum může přečíst libovolný článek zdarma - stále rozhodujeme o tom, kam umístit řez," řekl.

 

Jak Axel Springer vstal z mrtvých

Ze situace, kdy byl Axel Springer byl popsán jako "internetový trpaslík", který měl před pouhými 17 lety stovky milionů ztráty, se společnosti podařilo stát se digitálním vydavatelem. Dr. Andreas Wiele, prezident pro marketing Axel Springer v Německu, vysvětluje, jak německý mediální gigant čelil zkušenostem se stavem téměř na pokraji smrtí.

„Axel Springeru ujel vlak,“ řekl Dr. Andreas Wiele, když popisoval události stojící u zrodu digitální publikování před stovkami mediálních manažerů v průběhu druhého dne konference Digitl Innovators´ Summit v Berlíně. Popsal rychlý úpadek vydavatelské říše, kterou vytvořil novinář a podnikatel Axel Springer, muž, který vytvořil ikonické německé noviny a tituly časopisů, jako jsou Bild a Die Welt.

Pravda, říká Wielie, je, že kolem přelomu tisíciletí Axel Springer neměl digitální vydavatelskou strategii. Z nejúspěšnější vydavatelské společnosti Evropy s rekordním prodejem a rekordními zisky, byl Axel Springer svědkem „hrozné ztráty“ ve výši 200 milionů € v roce 2001. V té době Financial Times psal: „Největší evropský tiskový konglomerát (je) pouhým internetovým trpaslíkem.“

Ve skutečnosti, řekl Wiele, digitalizace publikací skutečně přinesla pro naši společnost. "zkušenost na pokraji smrtí“. Přes noc vydavatel musel přijít s radikální strategií, aby přežil. "Jste-li přesvědčeni, že vaše podnikání půjde dolů, protože je tu jednoduše lepší nabídka využívající technologický průlom, pak je jen jedna cesta vpřed: musíte se kanibalizovat, narušit sebe sama a důvěřovat si. To se musí odehrávat v plné rychlosti a odhodlání, protože opozice nevlastní uzazavřené podnikání a nevadí jí napadnout vaše podnikání. "

V tomto procesu si starší vydavatelé musí položit otázku, co je odlišuje od ostatních a co můžete dělat lépe než ty, které začínají ve vašem prostoru podnikání, řekl Wiele. V případě společnosti Axel Springer si uvědomili, že jejich publikace v podstatě spojují tři jednotlivé podniky: prodej novinového obsahu spotřebitelům, prodej reklamy a marketing. Jediná věc, která spojila tyto tři podniky dohromady, byla samotná podoba papírových novin.

"Ale internet roztrhal tyto komponenty od sebe," řekl Wiele. "Je mnohem lepší hledat novou práci, dům nebo auto na specializovaných internetových stránkách a přečíst si rozhovor s Donaldem Trumpem na webu, který se specializuje na tento obsah. A totéž platí pro marketing, kde je mnohem efektivnější soustředit se na interakci mezi značkami a spotřebiteli, než jen dávat někam plošnou reklamu. "

Společnost Axel Springer se rozhodla pokračovat ve všech třech obchodních složkách, ale způsoem, jaký by byl funkční na internetu - odděleně od sebe.

Novinářský obsah byl umístěn za placenou bránu v modelu freemia u jejich největšího titulu Bild. "Lidé platí za obsah, pokud se domnívají, že to stojí za to." Noviny dnes rozšířily svou digitální předplatitelskou základnu na téměř 350 000 osob, což přispívá k "významnou částkou" k celkovým příjmům.

Je důležité, aby obsah zůstal nezávislý a jedinečný, varoval Wielie. "To je jediný způsob, jak vás odlišit od velkých distribučních monopolů, jako je Facebook a Google. Máte-li obsah, který čtenáři chtějí konzumovat, budete mít v digitální sféře silné postavení. "

Za účelem zajištění alternativního a nezávislého šíření novinářského obsahu Axel Springer spolupracuje se společností Samsung, která drží více než 40% podílu na trhu v Evropě, aby na svých inteligentních telefonech zaváděla aplikaci Appel Springer "upday". Nabízí přizpůsobený obsah spravovaný uživatelem, stejně jako výběr "musím číst", který je upraven novináři a editory. Upday je nyní nejpopulárnější zpravodajská aplikace v Německu, druhá nejoblíbenější ve Francii a třetí největší ve Velké Británii.

V rámci dalšího závazku k poskytování kvalitního obsahu získal Axel Springer Business Insider "za značnou částku peněz". Webová stránka se rychle stala "důležitým a  předním obchodním a finančním informačním centrem pro novou generaci. Máme 120 milionů unikátních uživatelů a zpeněžení je velmi úspěšné, "uvedl Wiele.

V případě textové reklamy - zaměřené především na pracovní místa, automobily a nemovitosti - internet se ukázal být velmi efektivní a výnosný "pokud dokážete dosáhnout největšího podílu na trhu". Axel Springer je nyní největším světovým operátorem pro inzerci prostřednictvím internacionalizace svých inzerátů nabízených přes geografické hranice.

S odkazem na růst platforem Wiele také varoval, že v případě marketingu musí vydavatelé zajistit, aby řídili prodej reklamy samostatně nebo alespoň ve spolupráci s jinými vydavateli. Ponechat to v rukou "jakékoliv velké platformy" by bylo chybou, kterou "v dlouhodobém měřítku nebudete schopni přežít".

Konečným výsledkem strategie Axel Springer pro digitální regeneraci je, že se společnosti podařil v minulých letech růst jejích digitálních příjmů z 200 milionů EUR v roce 2007 na 2,5 miliardy EUR v roce 2017. Zatímco v roce 2006 představovaly digitální příjmy pouze 1 procento příjmů společnosti Axel Springer nyní se zvýšily na více než 80 procent.

zdroj: www.fipp.com