Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zvyšující se hrozby v oblasti svobody tisku v členských státech EU

21. 3. 2018

Zvyšující se hrozby v oblasti svobody tisku v členských státech EU

V uplynulých měsících se stále více okolností spojila jako úplná bouře událostí, které poukazují na těžké časy pro svobodu tisku v EU.

Měsíc leden začal upozorněním na tyto problémy, když asociace vydavatelů v Bulharsku (UPB) zveřejnila bílou knihu, která vypovídá o rostoucím tlaku vládních sil a někdy jednotlivých oligarchů na nezávislá tisková média. Brzy tento vývoj pokračoval zavražděním Janu Kuciaka v únoru, který pracoval pro zpravodajský portál Axel Springer Aktuality.sk. Zabýval se vysoce citlivými otázkami týkajícími se obvinění z daňových úniků a podvodů, kterých se účastnily vysocí představitelé a magnáti. V tomto okamžiku není známo, zda je jeho vražda spojena s jeho prací, ale jestli to tak, je to hrůzná ozvěna toho, že maltské novinářce Daphne Caruana Galiziové v říjnu 2017 bla vložena bomba do automobilu. Kromě toho lze pozorovat v mnoha zemích, že veřejný diskurs o médiích se značně přitvrdil.

Podle EMMA a ENPA, které zastupují tisíce vydavatelů tisku v celé jejich rozmanitosti na evropské úrovni, by to mělo sloužit jako připomínka pro EU a všechny rozhodující zainteresované osoby, že svoboda tisku není nikdy plně zajištěna, je třeba ji neustále obhajovat a podporovat, pokud si přejeme podporovat nejvyšší standardy nezávislé profesní žurnalistiky, která zajistí rovnováhu pravomocí v rámci demokracie.

Z tohoto důvodu se sdružení vydavatelů Bulharska, Reportéři bez hranic, EMMA a ENPA setkali, aby naplánovali celodenní konferenci, která by osvětlila různé problémy týkající se svobody tisku v několika členských státech EU, a také zdůraznila potřebu silné mediální politiky EU. Konference se bude konat v polovině května v Sofii strategicky mezi Světovým dnem svobody tisku (3. května) a summitem EU-západní Balkán (17. května). Konference bude příležitostí pro publikaci Manifestu, který odráží Sofijskou deklaraci z roku 1997, která prosazovala nezávislá a pluralitní média.

Další kroky:

• konference UPB, RSF, EMMA a ENPA o svobodě tisku se uskuteční v Sofii 16. května 2018

zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members