Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | AVMS: aktuální stav jednání

21. 3. 2018

AVMS: aktuální stav jednání

Celkově se uskutečnilo sedm jednání trilogu. Podle bulharského předsednictví bylo již projednáno velké množství článků a některé body nyní jsou předmětem prozatímní dohody.

Podle našich nejnovějších informací by nemělo docházet k žádným změnám v oblasti působnosti směrnice, která zůstane stejná jako v návrhu Komise. Vložená videa proto zůstanou mimo dosah. Členské státy mají i nadále určité obavy ohledně ustanovení, která jsou pro ně důležitá (např. Řecko se zaměřuje na článek 13.2). Státy se budou snažit maximálně využít tuto konečnou etapu projednávání, aby předložily svůj případný návrh Evropskému parlamentu.

EMMA a ENPA se domnívají, že Rada pravděpodobně přijme postoj Parlamentu k liberalizaci izolovaných reklamních spotů a množstevních omezení podle článků 19 a 20.

Připomínka: Evropský parlament navrhl, aby Rada Evropy předložila návrh, v němž by bylo přijato stanovisko ohledně množstevních omezení, pokud Rada Evropy přijme stanovisko Evropského parlamentu k jednotlivým spotům.

EMMA-ENPA hovořila s několika zástupci států, aby znovu zdůraznila, že je důležité, aby se liberalizace netýkala kvantitativních omezení a izolovaných reklamních spotů a tento názor znovu zopakuje v dopise adresovaném stálým zastoupením členských zemí v nadcházejících dnech.

Členové EMMa a ENPA brzy obdrží dopis, v němž bude prezentováno stanovisko EMMA a ENPA v této věci.

Cílem předsednictví je dosáhnout dohody a předložit návrh ke schválení Radě ministrů dne 22. května. Budoucí týdny budou proto rozhodující jako naše poslední příležitost přednést své poselství.

Další kroky:

• 26. března: další neformální trilog

• 26. dubna: 9. a konečný neformální trilog

• 22. května: Rada ministrů

zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members