Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Ochrana osobních údajů - ePrivacy: Aktualizace informací o stavu jednání v Radě Evropy

21. 3. 2018

Ochrana osobních údajů - ePrivacy: Aktualizace informací o stavu jednání v Radě Evropy

Diskuse v rámci Rady Evropy ohledně návrhu nařízení o ePrivacy se neposunou vpřed alespoň do konce března, jak vyplývá z informací shromážděných minulý týden EMMA-ENPA (z rozhovoru s mluvčím Coreperu I pro bulharské předsednictví a schůze ve stálém zastoupení Litvy).

Další pracovní skupina pro telekomunikační a informační společnost o ochraně osobních údajů se bude konat pouze dne 28. března, a proto není pravděpodobné, že bude dokumentace projednána na úrovni Coreper I ani do začátku dubna.

Dne 13. března se uskutečnilo setkání praovní skupiny pro telekomunikace o elektronickém soukromí a soustředilo se na nejnovější text předsednictví, který obsahoval články 1, 5, 6, 7, 12, 13, 14 a související odůvodnění. Přesto mnoho členských států dosud nevyjádřilo své stanovisko, včetně Francie a Německa.

Členské státy byly vyzvány, aby i nadále zasílaly své připomínky týkající se možností navržených v dříve zveřejněných diskusních dokumentech. Delegace zemí mají příležitost přidat poznámky k zbytku možností až do 22. a 23. března.

Bulharské předsednictví poté zhodnotí obdržené připomínky a rozhodne se, zda předloží nový text, který bude obsahovat nové kompromisní návrhy pro schůzi pracovní skupiny 28. března. Je však pravděpodobnější, že bude vypracován text pro následující schůzi pracovní skupiny o ePrivacy, která by měla proběhnout v prvním dubnovém týdnu (podle bulharského mluvčího skupiny Coreper I).

Bulhaři zopakovali své ambice dosáhnout obecného přístupu do 8. června.

Jak však potvrzují různé zdroje a stálá zastoupení, mnohé členské státy jsou proti tomu, co nazývají rychlé řešení nařízení a myslí si, že by bylo vhodné počkat a vidět nejdřív účinky provádění GDPR.

Neformálně se zúčastněné strany dokonce domnívají, že návrh ePrivacy byl úmyslně "zablokován" Radou Evropy.

Další kroky:

• 28. března: Další schůze pracovní skupiny pro telekomunikační a informační společnost o ochraně osobních údajů.

zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members