Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novelizace směrnice o audiovizuálních mediálních službách (AVMS)

14. 3. 2018

Novelizace směrnice o audiovizuálních mediálních službách (AVMS)

Evropští zákonodárci usilují o finální uzavření dohody o směrnici o audiovizuálních mediálních službách v rámci bulharského předsednictví Rady Evropy, tedy před jeho převzetím Rakouskem 1. července.

Další trialog se bude konat dne 24. března 2018. Pracovní skupina pro audiovizuální oblast se nyní zabývá výsledky posledního neformálního trialogu a v současné době připravuje další jednání. Pro urychlení procesu bylo hlášeno, že se budou konat dvě technická setkání za týden.

Přestože se členské státy stále oficiálně drží svého obecného přístupu, říká se, že Rada by byla připravena, aby se postavila k stanovisku Parlamentu. To, co v současné době brání schválení dohody o některých bodech, je nedostatek jasnosti ve znění zprávy Parlamentu o některých klíčových bodech, zejména o kvantitativních omezeních reklamy.

Kromě toho existují také pochybnosti o jednotlivých spotech, což je stále otevřená otázka mezi Parlamentem a Radou. První, i přes obecný přístup, nyní vykazuje známky určité flexibility v souladu s návrhem Parlamentu, který by liberalizoval jednotlivé spoty. Parlament navrhuje odchýlit se od současného pravidla (že zařazování spotů mimo sportovní události by mělo zůstat výjimkou) a chce zavést nové pravidlo, které by povolovalo zařazení jednotlivého spotu každých 30 minut v souvislosti s určitými programy. Nicméně prozatím jsou členské státy v této většině zdráhavé.

Pokud jde o oblast působnosti směrnice o AVMS, Parlament a Rada se dohodli se že tato část legislativy nebude znovu otevřena. V současné době objasnění v 3. bodě odůvodnění v textu Rady zajistilo, že se pro vydavatele bude platit v případě vložených videí nadále princip základního účelu.

Další kroky:

• 14. března: Další pracovní skupina pro audiovizuální oblast

• 24. března: další neformální trialog

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update