Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Poslední stav jednání trialogu o směrnici o audiovizuálních mediálních službách

6. 3. 2018

Poslední stav jednání trialogu o směrnici o audiovizuálních mediálních službách

EMMA a ENPA se nedávno účastnily setkání s hlavními zúčastněnými stranami o návrhu o audiovizuálních mediálních službách a a na základě toho jsou schopny popsat současný stav jednání o několika důležitých bodech. O dosahu směrnice není žádný zásadní rozpor mezi Parlamentem a Radou týkající se definice audiovizuální mediální služby. Jasné je to, že bude platit přístup ‚hlavního účelu‘, který nebude opuštěn. Spíše se diskuse točí kolem definice služeb platforem pro sdílení videa, kde Komise a Rada navrhují přístup založený na ‚skladování‘, aby se vyloučily živé streamování služby, zatímco zpravodajové upřednostňují kritérium ‚zpřístupnění‘.

V případě množstevních omezení v článku 23 jsou Rada i Parlament přísnější ,než původní návrh Komise, což má za následek podobný rozsah denních limitů reklamy pro televizní vysílání. Avšak pozměňovací návrh Parlamentu se zdá trochu přísnější, neboť navrhuje, že členské státy „si mohou volně definovat“ primetime v maximální rozsahu 4 hodiny (zatímco Rada navrhuje 6 hodin) a přidává denní omezení (na rozdíl od neomezeného okna Rady od 00:00 do 6:00).

V případě izolovaných reklamních spotů Parlament chce liberalizaci, ale jen každého plánovaného časového úseku o délce nejméně 30 minut, tj. namísto konvenčního reklamní přestávky. Rada chce udržet staré nařízení o jednotlivých místech, kde se uvádí, že mají zůstat výjimkou. Podle zdrojů toto ustanovení bylo zneužito v některých členských státech, kde se jednotlivé spoty staly spíše pravidlem než výjimkou, jmenovitě v Německu. V důsledku toho je navržena přísnější regulace ze strany Parlamentu.

Navíc informací, Parlament navrhl kompromis s Radou, kde by přijal postoj Rady o množstevních omezení ch pokud přijme stanovisko Parlamentu o jednotlivých spotech. To by mělo za následek nejméně příznivý výsledek v jednom z důležitých bodů (množstevní limity reklamy a samostatné reklamní spoty).

Další kroky:

• 7.března: příští audiovizuální pracovní skupina o směrnici (Rozprava ze 7. neformálního trialogu a první výměně názorů; Příprava pro příští neformální trialog).

zdroj: EMMA-ENPA EU affairs update