Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Místní noviny jsou nejspolehlivějšími místními zpravodajskými zdroji

5. 3. 2018

Místní noviny jsou nejspolehlivějšími místními zpravodajskými zdroji

Místní noviny jsou jako zdroj místních zpráv a informací více než třikrát důvěryhodnější než sociální média, zjistil nový výzkum.

Výzkum YouGov poll, který byl objednán britskou marketingovou agenturou regionálního tisku Local Media Works, zjistil, že74% respondentů se shoduje v tom, že věří zprávám a informacím v místních novinách.

O něco nižší je důvěra v lokální komerční televize a lokální komerční rozhlasy, pro obojí 73 procent. U vyhledávačů je to už jen 43 procent, jiné webové stránky dosáhly hodnoty 39 procent a sociální média jen 22 procent.

Na průzkumu, který se uskutečnil na začátku února 2018, se zúčastnilo celkem 2131 lidí.

Craig Nayman, předseda Local Media Works, uvedl: "Tento průzkum poskytuje více důkazů obnovení důvěry v tradiční sdělovací prostředky, přičemž místní média vedou neboť veřejnost je stále opatrnější vzhledem k nebezpečí spojenému se sociálními platformami a fake news.

"V současném klimatu je důvěra prvořadou otázkou a inzerenti, velcí i malí musí uznat jasné výhody partnerství s místními médii, aby mohli komunikovat se svými publikem v bezpečném, důvěryhodném a vysoce efektivním prostředí."

Justin Marshall, zástupce ředitele YouGov pro digitální, mediální a technologický sektor, uvedl: "Jak vyplývá z údajů z tohoto výzkumu, důvěra v sociální média jako zdroj zpráv je obzvláště nízká, zatímco důvěra v zavedené zprodajské značky je mnohem větší. "

Výzkum také ukázal, že lokální noviny a jejich webové stránky čtou odhadem 42 miliony dospělých ve Velké Británii.

Poznatky z YouGov odpovídají výsledkům dalšího nedávného průzkumu společnosti Edelman Trust, který zjistil, že důvěra v tradiční média ve Velké Británii je na nejvyšší úrovni za posledních šest let. Vzrostla až o 13 bodů na 61 procent.

V té samé době důvěra v sociální média poklesla na 24 procent a důvěra ve vyhledávače se snížila na 47 procent.

WAN-IFRA Executive News Service