Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropská komise doporučuje opatření pro efektivní boj proti nezákonnému obsahu online

2. 3. 2018

Evropská komise doporučuje opatření pro efektivní boj proti nezákonnému obsahu online

Ve svém sdělení ze září 2017 o boji proti nezákonnému obsahu online se Evropská komise zavázala sledovat pokrok v této oblasti a posoudit, zda jsou zapotřebí další opatření, aby se zajistilo rychlé a proaktivní odhalování a odstraňování nezákonného obsahu na internetu, včetně případných legislativních opatření, která by doplnila stávající regulační rámec. V návaznosti na to Komise dnes doporučila soubor operativních opatření – spolu s nezbytnými zárukami – která mají společnosti a členské státy přijmout k dalšímu zintenzivnění činností předtím, než Komise rozhodne, zda bude nutné navrhnout právní předpis. Tato doporučení se vztahují na všechny formy nezákonného obsahu od teroristického obsahu, podněcování k nenávisti a násilí, materiálů týkajících se pohlavního zneužívání dětí, padělání produktů až po porušování autorských práv.

Teroristický obsah je nejškodlivější v prvních hodinách po zveřejnění, protože se šíří rychle a představuje vážné nebezpečí pro občany a společnost jako celek. S ohledem na naléhavost a výzvy vedoucích představitelů EU a mezinárodních organizací, jako je OSN a skupina G7, klade doporučení na teroristický materiál zvláštní důraz: měl by se odstranit do jedné hodiny poté, co jej platformě oznámily donucovací orgány a Europol.

Základem jsou probíhající práce, které mají ve spolupráci s daným odvětvím prostřednictvím různých dobrovolných iniciativ zajistit, aby se na internetu nezákonný obsah neobjevoval. Zároveň by se měla posílit opatření přijímaná v rámci různých iniciativ.

Co se považuje za nezákonný obsah online?

Co je nezákonné offline, je nezákonné i online. Nezákonným obsahem se rozumí jakékoli informace, které nejsou v souladu s právními předpisy EU nebo právními předpisy členského státu. Patří sem teroristický obsah, materiály týkající se pohlavního zneužívání dětí (viz směrnice o boji proti pohlavnímu zneužívání dětí), nezákonné nenávistné projevy (viz rámcové rozhodnutí o boji proti některým formám a projevům rasismu a xenofobie prostřednictvím trestního práva), obchodní podvody (viz směrnice o nekalých obchodních praktikách nebo směrnice o právech spotřebitelů) či porušování práv duševního vlastnictví (viz např. směrnice o harmonizaci určitých aspektů autorského práva a práv s ním souvisejících v informační společnosti).

Teroristickým obsahem je jakýkoli materiál, který je podle směrnice EU o boji proti terorismu nebo podle vnitrostátních právních předpisů teroristickým trestným činem – včetně materiálu, který vyprodukovaly teroristické organizace uvedené na seznamu EU nebo OSN či který lze takovým organizacím připsat.

Celý text doporučení je k dispozici v češtině na webu Evropské komise.

zdroj: zpráva MK ČR