Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | EMMA / ENPA reaguje na konzultaci Evropské komise o falešných zprávách a online dezinformacích

1. 3. 2018

EMMA / ENPA reaguje na konzultaci Evropské komise o falešných zprávách a online dezinformacích

Dne 13. listopadu 2017 Evropská komise oznámila iniciativu zahájit konzultaci o falešných zprávách a on-line dezinformacích s cílem shromáždit názory, pokud jde o rozsah problému, a vyhodnotit možné směry činnosti na úrovni EU a / nebo na vnitrostátní úrovni. EMMA / ENPA pečlivě sledovala různé iniciativy Komise týkající se falešných zpráv a účastnila se všech souvisejících akcí zúčastněných stran, aby pozorně sledovala diskuse. V rámci tohoto cíle EMMA a ENPA odpověděly na konzultaci Komise s tím, že zdůraznily zejména otázku svobody tisku, a to proto, že požaduje přijetí opatření ohledně legálního obsahu. V této souvislosti zdůraznily, že možnosti omezení svobody tisku a svobody vyjadřování jsou vymezeny vnitrostátními právními předpisy členských států a jsou vykládány nezávislými soudy. V rámci zachování svobody projevu a svobody názoru, trvaly asociace na tom, aby jakákoli státní nebo nadnárodní nařízení, a dokonce i oficiální klasifikace a / nebo varování před legálními mediálními publikacemi nebo zákonnými prohlášeními, byla odmítnuta.

EMMA a ENPA namísto toho zdůraznily, že je zapotřebí více akcí v oblasti mediální gramotnosti, což by umožnily online občanům posílit své demokratické povědomí. Důrazně poukázaly na širší problém, kterým jsou obecně nerovné podmínky mezi online platformami a tiskovými vydavateli. Nakonec namísto opatření proti falešným zprávám podpořily názor, že Komise by měla postoupit vpřed s pozitivnějšími kroky k zajištění nezbytných podmínek pro svobodný, nezávislý a udržitelný tiskový sektor, a to v oblasti ochrany soukromí a autorského práva.

Další kroky:

• březen 2019: Výsledky veřejné konzultace a průzkumu Eurobarometru.

• duben 2018: Zpráva skupiny na vysoké úrovni.

• jaro 2018: sdělení Komise o falešných zprávách a online dezinformacích.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update