Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Francie zveřejnila vládní studii o ePrivacy

1. 3. 2018

Francie zveřejnila vládní studii o ePrivacy

Dne 20. února francouzská vláda zpřístupnila veřejnosti hodnocení dopadu nařízení o ePrivacy, které zpracovalo Ministerstvo hospodářství a financí, ministerstvo kultury a státní tajemník pro digitální ekonomiku.

Zpráva analyzuje dopad některých ustanovení návrhu nařízení o ePrivacy, zejména články 8, 9 a 10, v souvislosti s informacemi uloženými na koncových zařízeních koncových uživatelů. Ve shrnutí zprávy je uvedeno, že i kdyby cílem nařízení bylo zlepšit důvěrnost uživatele internetu, dospívá k závěru, že návrhy předložené Komisí by byly škodlivé několika způsoby. Poukazuje na hlavní problémy, které vydavatelé tisku vznesli od počátku roku 2017: že nařízení o ochraně osobních údajů by posílilo dominantní postavení on-line platforem na úkor hráčů nabízejících služby na svých internetových stránkách, protože nutit uživatele, aby se rozhodovali o nastavení ochrany osobních údajů v prohlížeči, by znamenalo masivní opt-outy.

Nabízí čtyři hlavní přístupy: regulace by měla zůstat technologicky neutrální, podporovat výrobu a diverzifikaci softwarových programů, jejichž cílem je chránit soukromí uživatelů internetu, zajistit přímý komunikační kanál mezi uživateli a webovými stránkami a nakonec by měla být reklama regulovány jinými prostředky.

Studie dále ukazuje, že Francie je jedním z členských států, který nejvíce podporuje obavy vydavatelů v souvislosti s ePrivacy. Francie oficiálně přijala stanovisko směřující proti současnému znění v článku 10 a zdůraznila, že je třeba nalézt řešení, které bylo možné snadno aplikovat na jednotlivé webové stránky.

Další kroky:

• Další pracovní skupina pro telekomunikační a informační společnost se sejde 13. března

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update