Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Odsuzujeme vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka

27. 2. 2018

Odsuzujeme vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka

Tisková zpráva Unie vydavatelů a Sdružení pro internetový rozvoj

V Praze 27. února 2018

Odsuzujeme vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka

Unie vydavatelů, která je profesní asociací vydavatelů periodického tisku v České republice, a Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) jako asociace poskytovatelů internetového obsahu a služeb sledují situaci v dodržování svobody tisku doma i v zahraničí. Nejhorším a nejtragičtějším způsobem napadání svobody tisku jsou násilné činy spáchané na novinářích, zejména jejich vraždy.

O to více jsou Unie vydavatelů a SPIR znepokojeni tím, že nyní došlo k vraždě novináře na blízkém Slovensku, protože se slovenskými novináři a vydavateli nás spojuje řada úzkých vazeb. Navíc při tomto odporném činu zahynul další člověk, přítelkyně Jána Kuciaka Martina Kušnírová. Tento čin musíme co nejsilněji odsoudit.

Zároveň se obracíme a vyzýváme odpovědné orgány Slovenské republiky, aby bylo provedeno nezávislé a důkladné vyšetřování všech okolností tohoto činu, které povede k odhalení a potrestání všech viníků na principu padni komu padni.

Unie vydavatelů a SPIR vyjadřují hlubokou soustrast příbuzným a známým novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové i slovenským novinářům a vydavatelům k tragické smrti jejich kolegy.

 

Tomáš Tkačík
prezident Unie vydavatelů

 

Ján Simkanič
předseda výkonné rady SPIR