Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Na DIS 2018 přiblíží Dr. Andreas Wiele, jak zvítězit jako digitální vydavatel

22. 2. 2018

Na DIS 2018 přiblíží Dr. Andreas Wiele, jak zvítězit jako digitální vydavatel

Digitální mediální společnosti mohou čelit některým významným výzvám, od reklamních blokátorů až po zpracování odezvy na opětovné kalibrace news feedu Facebooku. Nyní jsou mnohé společnosti, které se jako první pustily do digitálního vydávání, nyní odměněny významným růstem.

Mezi nimi je Axel Springer, vydavatel Bildu, Business Insideru a mnoho dalších značek. V prvních devíti měsících roku 2017 se digitální divize společnosti organicky rozrostla o 11,7%, což představuje 70,6% jejích celkových výnosů. Hodně z tohoto růstu připadlo na úspěšný rozvoj divize classified reklamy společnosti, což je odvětví, o kterém bude na konferenci DIS 2018 hovořit Dr. Andreas Wiele.

Jeden z architektů digitální strategie společnosti Dr. Wiele byl až do roku 2014 prezidentem Bild Group a Axel Springer Magazines a dnes je předsedou divize Classifieds and Marketing Media.

Na DIS 2018 Andreas představí téma  " High-speed disruption, real data, the scourge of fake news" a obecně, jak zvítězit jako digitální vydavatel.

Bude mluvit o dopadu umělé inteligence, o tom, jak se německé společnosti zabývají falešnými zprávami, a proč vydavatelé potřebují inzerenty přesvědčit, že jejich obsah je bezpečný prostor pro reklamy.

Co byste řekl, že jsou klíčové problémy, kterým čelí digitální vydavatelé v roce 2018?

Klíčové otázky jsou velmi podobné jako v roce 2017: dávat uživatelům velký obsah a zvyšovat ochotu platit na jedné straně a dostávat náš spravedlivý podíl na digitálním reklamním koláči na druhé straně.

Data se stala důležitá pro společnost Axel Springer. Můžete načrtnout některé z nejúčinnějších způsobů, jakými je používáte?

Data se již velmi efektivně využívají k tomu, abychom cíleněji propagovali náš reklamní dosah a budou stále více využívány k vytváření vlastního obsahu pro naše uživatele.

Myslíte si, že používání umělé inteligence změní způsob, jakým vydavatelé používají data?

Umělá inteligence a její schopnost smysluplně zpracovávat obrovské množství dat umožňují inteligentní kombinaci mnoha našich uživatelských a obsahových datových bodů, a tím vytvořit skutečně individuální zážitky z obsahu. Již nyní používáme umělou inteligenci k vytváření obsahu v oblastech, kde to bylo s novináři ekonomicky nerealizovatelné, tj. například zprávy o každém zápase ve fotbalu nižší divize. To může být rozšířeno do jiných oblastí, ale nikdy nenahradí ducha a génia skutečného novináře.

Jak j se falešné zprávy dotýkají německých vydavatelů, a jaké jsou vaše kroky k vyřešení tohoto problému?

Falešné zprávy jsou předmětem velké veřejné debaty v Německu, a jako taková jsou skvělou příležitostí k přehodnocení významu skutečné profesionální žurnalistiky s některými jejími základními pravidly, jako je faktická kontrola a potřeba dvou nezávislých zdrojů k ověření zpráv. Naštěstí průzkumy ukazují, že víra německého publika, že tradiční mediální značky jsou nejlepšími zdroji důvěryhodných zpráv, je stále nedotčena.

Co byste řekl, že jsou klíčové problémy, kterým čelí digitální vydavatelé v roce 2018?

Dochází k inflaci zásahu a digitálního obsahu, které soutěží o tatáž reklamní eura. Vydavatelé musí prokázat, že jejich publikum a jejich obsah jsou nejlepší, nejbezpečnější a jsou nejúčinnějším nositelem zpráv inzerentů.

Jak se vyrovnáváte s tím, že Facebook upřednostňuje příspěvky od přátel a rodin, a přemýšlel jste o strategiích sociálních médií?

Pro vydavatele je nejdůležitější vidět velké platformy, jako je Facebook, v rámci některých základních pravidel: slouží ke zvýšení návštěvnosti, která směřuje zpět na naše stránky, a umožňují spotřebitelům, aby se přímo přihlásili k našim nabídkám placeného obsahu. Facebook je samozřejmě svobodný ve svém jednání, měl by si ale uvědomit, že publikování je lépe ponechat vydavatelům, a nikoli sociálním platformám.

Je blokování reklam stále významným problémem pro majitele stránek?

Pokud je i jeden inzerát zablokován, zůstává problém. Mnozí vydavatelé však reagovali odstraněním nejagresivnějších forem reklamy a spotřebitelé ji začali rozpoznávat a také chápou, že příjmy z reklamy jsou nutné k financování nezávislé žurnalistiky.

Registrace pro DIS 2018 (19. - 20. března v Berlíně) je k dispozici zde

zdroj: zpráva FIPP