Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Irský zákon o alkoholu vážně hrozí zablokování mediálního trhu v Irsku

21. 2. 2018

Irský zákon o alkoholu vážně hrozí zablokování mediálního trhu v Irsku

Irský návrh zákona o alkoholu byl navržen v roce 2015 jako součást úsilí irské vlády o odstranění reklamy na alkohol. Dne 19. ledna 2018 byla Evropská komise informována o návrhu zákona v rámci oznamovacího systému TRIS, jelikož irský Senát schválil tři významné pozměňovací návrhy.

Změny zákona zahrnují:

• Povinné varovné štítky o rakovině u všech alkoholových výrobků a reklamních tabulek na alkoholové výrobky v Irské republice. Znění pozměňovacího návrhu je "upozornění, které má informovat veřejnost o přímém spojení mezi alkoholem a smrtelnými druhy rakoviny".

• Zdravotní varovné štítky musí tvořit minimálně třetinu místa určeného pro značení všech prodaných alkoholických výrobků a reklamního prostoru v Irské republice.

• Zákaz veškeré reklamy na alkohol v určených časech pro televizi a rozhlas.

Paragrafy 13, 14, 18 a 19 zákona o alkoholu zavádí řadu nových omezení reklamy na alkohol. Paragraf 18 stanovuje zejména omezení uvádění reklamy na alkohol v tiskových médiích, včetně publikací vytištěných mimo Irsko, ale prodávaných v irském státě. Opatření zahrnují omezení procentuálního rozsahu reklamy na alkohol zveřejněného v publikaci a umístění v souvislosti s obsahem publikace. Existuje také úplný zákaz reklamy na alkohol na obálce a zadní straně publikací.

Ředitel britské asociace vydavatelů časopisů PPA, Owen Meredith, prohlásil, že šance na vytvoření vydání specifických pro Irsko, aby byly v souladu s ustanoveními zákona, jsou velmi nízké. Kromě toho, kvůli malému irskému trhu by nebyla příležitost pro mnoho značek upravit podle legislativní normy konkrétní reklamu na alkohol, která by byla v souladu se zákonem.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update