Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Pokračování iniciativy v oblasti prosazování práv duševního vlastnictví

21. 2. 2018

Pokračování iniciativy v oblasti prosazování práv duševního vlastnictví

V souvislosti s hodnocením směrnice 2004/48 / ES o prosazování práv duševního vlastnictví zveřejnila Evropská komise dne 29. listopadu 2017 pět nelegislativních dokumentů:

1. Sdělení o "Vyváženém systému vymáhání práv intelektuálního vlastnictví v reakci na dnešní společenské výzvy"

2. Sdělení o „Pokynech pro určité aspekty směrnice 2004/48 / ES o vymáhání práv k duševnímu vlastnictví

3. Sdělení na téma "Stanovení přístupu EU k normám základních patentů"

4. Pracovní dokument Komise "Hodnocení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/48 / ES ze dne 29. dubna 2004 o vymáhání práv duševního vlastnictví";

5. Pracovní dokument Komise "Přehled o fungování memoranda o výkladu prodeje padělaného zboží přes internet".

Účelem této strategie je kvantifikovat efektivitu a účinnost směrnice 2004/48 / ES. Shrnutí konstatuje, že "cílem hodnocení je zejména zhodnotit, zda nástroje stanovené směrnicí jsou stále vhodné pro účely v dnešním rychle se rozvíjejícím digitálním prostředí a v přeshraničním kontextu."

Všechna tato opatření Komise usilují o nelegislativní zlepšení při prosazování práv duševního vlastnictví v rámci EU, nicméně se ale zaměřují výlučně na správní a mimosoudní opatření.

Rada Evropy dne 14. února zveřejnila revidovaný návrh závěrů ke sdělení Komise nazvanému "Vyvážený systém vymáhání intelektuálního vlastnictví, který odpovídá dnešním společenským výzvám", který byl projednán na schůzi pracovní skupiny pro duševní vlastnictví dne 20. února 2018. V tomto návrhu Rada znovu potvrzuje, že členské státy by v případě potřeby měly harmonizovat své vnitrostátní systémy prosazování práv se směrnicí 2004/48 / ES a měly by uplatňovat jednotlivé zásady rozvinuté v těchto pěti dokumentech

Další kroky:

• Téma se bude nadále projednávat v pracovní skupině pro intelektuální vlastnictví v nadcházejících týdnech.

• Cílem je, aby závěry Rady Evropy byly přijaty jednomyslně dne 17. března 2018 na zasedání Rady pro konkurenceschopnost.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update