Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Seminář ECIPE o Digital Nine a ePrivacy

21. 2. 2018

Seminář ECIPE o Digital Nine a ePrivacy

Dne 14. února se EMMA / ENPA zúčastnily semináře "Digitální budoucnost Evropy - obnovení úsilí o vytvoření jednotného digitálního trhu", který uspořádalo ECIPE (Evropské středisko pro mezinárodní politickou ekonomiku) v Bruselu.

Hlavní řeč přednesla švédská ministryně pro záležitosti EU a obchod Ann Lindeová. Zdůraznila úsilí skupiny Digital Nine (D9 - zformované v září 2016, která se skládá z ministrů z Belgie, Dánska, Estonska, Finska, Irska, Nizozemska, Švédska a Velké Británie) v prosazování digitální agendy na evropské úrovni. Podtrhla, že role D9 byla nezbytná pro dosažení dohody o volném toku dat na úrovni Rady Evropy v prosinci 2017.

Dále uvedla, že skupina bude pravděpodobně v budoucnu rozšířena na konfigurací D9 "Plus", která zahrne i Českou republiku a Polsko. Skupina bude i nadále sledovat iniciativy Evropské komise, například v oblasti přeshraniční přenosnosti služeb poskytování online obsahu a geoblokování.

Kromě toho na jednání vystoupila paní Lucilla Sioliová, ředitelka pro odvětví digitálního průmyslu v generálním direktoriátu Connect. Paní Sioliová informovala o tom, že stávající Komise se blíží k závěrečnému termínu pro navrhování nových právních předpisů. Poslední návrh týkající se digitálního jednotného trhu bude balíček týkající se přístupu k datům a měl by být předložen dne 25. dubna. Zdůraznila, že Komise však upřednostňuje zákon o elektronických komunikacích, audiovizuální reformu, reformu geoblokování a reformu DPH. O nich se ale stále diskutuje v Radě Evropy.

Závěrečné vyjádření přednesla zástupkyně společnosti Microsoft paní Cornelia Kuttererová (vrchní ředitelka pro záležitosti EU v oblasti ochrany soukromí a digitální politiky), která vyjádřila obavy ohledně některých iniciativ Komise, jako je například návrh nařízení o ePrivacy. Zdůraznila, že se průmysl obával, že za 2 až 3 roky by regulace mohla být zastaralá a nedostatečná vzhledem k měnícímu se digitálnímu prostředí.

Tato poslední poznámka odráží určité dohady týkající se návrhu ePrivacy. Nedávno bylo oznámeno, že některé z největších členských států (zejména Francie a Španělsko) se snaží přesvědčit Komisi, aby zastavila probíhající diskusi a měla více času na provedení řádné technické analýzy, zejména s ohledem na brzké zavedení nařízení GDPR .

Další kroky:

• Další schůzky pracovní skupiny pro telekomunikační a informační společnost o ePrivacy, které se mají konat v březnu, mají být potvrzeny v brzké době

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update