Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Autorská práva: směřování ke konsolidaci rozdělené většiny v Radě Evropy

21. 2. 2018

Autorská práva: směřování ke konsolidaci rozdělené většiny v Radě Evropy

V Radě Evropy se v týdnu od 12. února 2018 konalo setkání s technickými odborníky z členských států, kde byl dále diskutován první bulharský návrh článku 11 o právech vydavatelů.

Jako pozitivní se zdá, že skupina A, která podporuje udělení práv vydavatelům nebo příznivců práv vydavatelů (namísto předpokladu) pomalu nabývá podobu většiny.

Jako negativní se zdá, že zastánci práva nebo možnosti A nesouhlasí s jeho působností. ENPA a EMMA obdrželi znepokojivou zpětnou vazbu, že mnohé členské státy iniciativně potlačily právo vydavatelů opětovným zavedením ochrany úryvků pouze na ty, které odrážejí "vyjádření intelektuální tvorby svých autorů".

Další odborné setkání se uskuteční 20. nebo 21. února. Bude se na něme diskutovat o následujících ustanoveních: článek 11, článek 3a (nová volitelná výjimka týkající se vytěžování textů a dat) a článek 9a (kolektivní licence s rozšířeným účinkem navrhovaným skandinávskými zeměmi).

V Parlamentu podle zdrojů EMMA a ENPA zpravodaj (poslanec EP Voss EPP / Ger) v současné době připravuje své kompromisní pozměňovací návrhy k článku 11. Dne 19. 2. 2018 se měla konat technická schůzka s asistenty poslanců a politickými poradci, po níž bude následovat 20. a 21. února schůzka za účasti zpravodaje a stínových zástupců z politických frakcí, zpravodaj chce zkusit najít konečnou kompromisní dohodu o článcích 4 až 9 (výjimky). Hlasování v Evropském parlamentu, které je ještě stále oficiálně stanoveno na 24. března, bude pravděpodobně odloženo na duben.

Další kroky:

• 24. dubna: očekává se hlasování výboru JURI

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update