Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Postoje spotřebitelů ohledně osobních dat a soukromí se mění

15. 2. 2018

Postoje spotřebitelů ohledně osobních dat a soukromí se mění

LONDÝN: V době, kdy se společnosti obtížně připravují na GDPR – které začne být účinné za méně než 100 dní – naznačuje nová studie, že probíhá významná změna v postoji spotřebitelů k otázce osobních údajů a soukromí.

Studie „Ochrana osobních údajů: Co si spotřebitel skutečně myslí“, obsahuje výsledky on-line průzkumu 1,047 respondentů ve Velké Británii, který provedla agentura Foresight Factory.

Více než polovina respondentů (51%) považuje data za zásadní pro hladký chod moderní ekonomiky – jedná se o prudký nárůst z 38% v roce 2012, kdy se poprvé uskutečnil tento výzkum.

Odrazilo se to v nárůstu podílu spotřebitelů, kteří se jeví být relativně bez obav ohledně záležitostí soukromí dat a výměny dat, které se zvýšilo za stejné období ze 16 na 25 procent.

Mladší respondenti byli ještě klidnější, pokud jde o soukromí a ochotnější ke sdílení dat, přičemž 38% z nich se zařadilo do skupiny "nemají obavy".

Podíl lidí, kteří se vyjádřili, že mají „k datům pragmatický vztah“ zůstal víceméně stabilní a dosáhl kolem poloviny populace ve Velké Británii (50%). Jedná se o spotřebitele, kteří jsou ochotni podělit se o své osobní údaje výměnou za jasné výhody či zlepšení služeb.

Průzkum nalezl mezi mladými respondenty velkou ochotu považovat osobní údaje jako obchodovatelné aktivum, které mohou použít, aby si vyjednali lepší cenu nebo nabídku. Více než šest z deseti dotazovaných (61%) ve věkové skupině ve věku 18-24 let uvažovalo o svých osobních údajích tímto způsobem, ve srovnání s 56% ze všech respondentů.

Přetrvává ale tvrdé jádro "datových fundamentalistů", které však kleslo z 31% v roce 2012 na 24% v roce 2015 a 25% v roce 2017.

Obecněji, šest z deseti (61%) spotřebitelů bylo spokojeno s množstvím osobních informací, které sdíleli.

Studie dále ukázala, že názor se změnil  zejména ve věkové skupině 55-64 let, kteří byli v této záležitosti historicky obezřetnější: 63% respondentů je spokojeno s množstvím dat, které dnes sdílejí, ve srovnání s 47% v roce 2012.

Kriticky 88% dotázaných zmiňuje transparentnost jako jeden z klíčů k dalšímu zvyšování důvěry v to, jak jsou jejich údaje shromažďovány a používány.

Zatímco roste povědomí o použití dat v moderní společnosti, studie DMA konstatuje, že to není spojeno s rostoucí mírou komfortu spotřebitelů, pokud jde o sdílení dat s komerční sférou.

To je, "další ukazatel, že tím, že lidé získávají větší povědomí o datové ekonomice a akceptují ji, což ale nutně nevede k proaktivnímu a positivnímu zapojení“.

Výsledky studie jsou přístupné zde.

zdroj: zpravodaj World Advertising Resource Center (WARC)