Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Britská vláda chce zachránit místní noviny

9. 2. 2018

Britská vláda chce zachránit místní noviny

Je ironií, že země původu volného tržního hospodářství by mohla pomocí státní podpory brzy podpořit trh s novinami nacházející se v nouzi.

Ústup místní žurnalistiky ohrožuje demokracii, takže vláda chce zkoumat, zda je zapotřebí státní zásah, aby se zajistila trvalá existence místních a regionálních novin. Právě toto uvedla britská premiérka Theresa Mayová v projevu v Manchesteru, jak uvádí deník Guardian.

Mimo jiné by revize měla prověřit trh s digitální reklamou a zkoumat, zda producenti obsahu - a ne pouze internetové platformy - dostanou dostatečný podíl na digitálních příjmech, řekla Mayová. Rovněž je třeba zkoumat, zda je možné problémy řešit vlastními opatřeními v rámci odvětví nebo vládními předpisy.

Mayová zdůraznila, že ve Spojeném království od roku 2005 zmizelo z trhu více než 200 místních novin. Trh s místními novinami je ve skutečnosti již řadu let postižen vážnou krizí. Tištěný náklad se od poloviny roku 2007 snížil na polovinu. Například dva tituly Trinity-Mirror Manchester Evening News a Liverpool Echo, které kdysi prodaly více než 100 000 výtisků denně, nyní prodávají pouze 50 000 výtisků, z čehož pouze polovina je za plnou cenu.

Ačkoli on-line edice novin zaznamenávají velmi vysokou míru návštěvnosti s více než 700 000 každodenními uživateli (unikátní čtenáři), digitální výnosy obecně nemohou kompenzovat drastický pokles výnosů z prodeje a z reklamy v tisku. Více než 50 procent veškerých digitálních reklamních investic ve Velké Británii směřuje do pokladen společností Google a Facebooku.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service