Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Setkání s Junckerovým kabinetem a jednávání o sazbách DPH pro elektronické publikace

6. 2. 2018

Setkání s Junckerovým kabinetem a jednávání o sazbách DPH pro elektronické publikace

EMMA-ENPA uspořádala v týdnu od 29. ledna spolu s dalšími sdruženími vydavatelů (EPC, NME a FEP, které zastupují vydavatele knih na úrovni EU) setkání, aby diskutovala o novém návrhu, který Komise vydala dne 18. ledna, jenž nabízí harmonizaci sazeb DPH, a také návrh týkající se výhradně sazby DPH pro digitální publikace od konce roku 2016.

Před schůzí EMMA-ENPA daly tuto záležitost na vědomí kabinetu předsedy Komise, jelikož se pan Juncker setkal 29. 1. s panem Babišem, který je hlavní odpovědnou osobou za veto ČR ohledně návrhu sazeb DPH pro e- publikací z loňského června.

Kabinet potvrdil, že pan Juncker vznesl otázku při jednání s panem Babišem a doporučil pozorně sledovat vývoj politické situace v České republice a vyvíjet tlak na národní úrovni po vytvoření vlády.

Zástupci Komise zdůraznili, že podle jejich názoru nehrozí, že oba návrhy budou sloučeny, ale že soubor specifikací týkajících se sazeb pro elektronické publikace by mohl být přijat velmi rychle, jakmile budou všechny členské státy souhlasit. To by mohlo být považováno za "snadné vítězství" pro předsednictví, ale opět závisí na politickém vyjednávání týkajícím se spojitého tématu (tzn. mechanismem přenesení daňové povinnosti), který prosazuje Česká republika.

Mezitím se bude technická pracovní skupina Rady zabývající se daňovými záležitostmi diskutovat o novém (širokém) návrhu, který EMMA-ENPA bude pečlivě sledovat.

Další kroky:

• 2. března: Pracovní skupina pro daňové otázky

• 7. a 8. března: Pracovní skupina pro daňové otázky

• 14. března: Pracovní skupina pro daňové otázky

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update