Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Autorská práva: rostoucí podpora práv vydavatelů v Evropské radě

5. 2. 2018

Autorská práva: rostoucí podpora práv vydavatelů v Evropské radě

V rámci Evropské rady se dne 31. ledna 2018 uskutečnilo klíčové politické setkání velvyslanců (Coreper), které se zaměřilo na vymanění se ze slepé uličky a blokovací menšiny v oblasti práv vydavatelů.

Počet členských států podporujících alternativu A (právo vydavatelů tisku) jako nejvýhodnější možnost pro vydavatele tisku se v porovnání s loňským zářím podstatně zvýšil téměř třikrát.

Postoj členských států:

- Členské státy podporující možnost A (plná nebo omezená) práva vydavatelů): Francie, Španělsko, Itálie, Portugalsko, Spojené království, Rumunsko (bude potvrzeno), Řecko, Kypr, Malta, Německo, Dánsko, Švédsko, Estonsko a Rakousko.

- Členské státy podporující variantu B (domněnka namísto práva): Belgie, Chorvatsko, Nizozemsko, Lucembursko, Lotyšsko, Finsko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Irsko, Česká republika, Slovinsko a Litva (bude potvrzeno).

- Členské státy pro zrušení práva: Finsko, Švédsko.

Stále chybí podpora přibližně 2 členských států a podle odhadu EMMA a ENPA také zastoupení nejméně 65% celkové populace EU (kterou je třeba pro přijetí dosáhnout).

Dokument bude nyní projednán na technické úrovni. Další schůze pracovní skupiny pro intelektuální vlastnictví se uskuteční ve dnech 12. a 21. února. Před nimi se očekává, že předsednictví zašle nový návrh k článku 11.

Současný stav v Parlamentu

 Tempo se zrychluje ve vedoucím výboru JURI (který je posledním výborem pro hlasování o této otázce před plenárním zasedáním), kde se konají 1 až 2 stínové schůzky týdně. Zpravodaj poslanec Voss (EPP / Ger) se stále snaží zachovat datum hlasování 26. a 27. března. Návrh kompromisů k článku 11 (práva vydavatelů) bude pravděpodobně navržen dne 19. února.

 Pokud jde o politickou podporu, je zapotřebí větší úsilí zejména mezi ECR, S & D, Zelenými, GUE a EFDD. Proto EMMA a ENPA vyzývá členy, aby kontaktovali své národní poslance.

Další kroky:

• 12. a 21. února: Pracovní skupina Rady pro intelektuální vlastnictví s národními odborníky

• 19. února: očekávaný návrh zpravodaje k článku 11

• 26. - 27. března: hlasování výboru JURI

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update