Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Důvěra v média opět vzrůstá

1. 2. 2018

Důvěra v média opět vzrůstá

Většina občanů v Německu věří ve zpravodajství v médiích. To je závěr dlouhodobé studie Univerzity v Mohuči. Zůstává však tendence k odcizení.

Pouze 13 procent Němců souhlasí s tvrzením, že obyvatelstvo je systematicky obelháváno médii. Před rokem to bylo ještě 20 procent. Obecně platí, že občané stále více věří médiím. Institut pro žurnalistiku (JGU) Mohučské univerzity to zjistil v dlouhodobé studii.

42 procent Němců důvěřuje v důležitých otázkách etablovaným médiím. 17 procent vyjadřuje zásadní nedůvěru, 41 procent zaujímá pozici mezi tím. V rámci dlouhodobé studie o důvěře médiím se výzkumníci JGU v listopadu a prosinci roku 2017 dotazovali 1 200 občanů.

Názor, že většina obyvatelstva již důvěřuje médiím, není pravda, píší autoři studie. Nebylo tomu tak ani v minulých letech, protože základ důvěry byl i tehdy relativně stabilní.

Důvěra občanů se týká především veřejnoprávního vysílání a denního tisku. Online obsah obecně považuje za důvěryhodný pouze asi deset procent čtenářů. To je meziroční pokles o 14 procentních bodů. Zprávám ze sociálních sítí věří jen dvě až tři procenta.

Voliči AfD se cítí odcizeni

Vědci mají podezření, že důvodem je debata o falešných zprávách a nenávistných komentářích. Dvě třetiny respondentů to považují za skutečné nebezpečí pro společnost a očekávají, že politici budou legislativními opatřeními omezovat tyto jevy.

Navzdory stabilní bázi důvěry pokračuje trend odcizení mezi médii a uživateli. Třicet šest procent respondentů uvedlo, že vnímá sociální prostředí ve svém okolí zcela jinak než média. Dvacet čtyři procent uvedlo, že problémy, které pro ně byly důležité, nebyly součástí obsahu médií.

Podle autorů studie se lidé cítí odcizeni od médií především proto, že jsou nespokojeni s vlastní ekonomickou situací, politikou a demokracií vcelku. Zároveň tito lidé vyjadřovali velké sympatie k AfD.

WAN-IFRA Executive News Service