Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | ePrivacy: ztráta více než 30 procent digitální inzerce pro žurnalistická média

31. 1. 2018

ePrivacy: ztráta více než 30 procent digitální inzerce pro žurnalistická média

Prezident německé asociace vydavatelů časopisů VDZ Dr. Rudolf Thiemann vyzval k uvolnění návrh nařízení o ePrivacy. Nejnovější průzkum VDZ o dopadech evropského nařízení ukázal, že celý digitální reklamní trh může čelit v Německu ztrátám více než 300 milionů euro, což vychází z předpovědi obratu digitálních médií pro rok 2017, který sestavilo představenstvo VDZ a jež odhaduje tento obrat v Německu na 1 miliardu eur pro plošnou reklamu bez započtení Googlu a Facebooku.

V prohlášení VDZ se uvádí, že plánované nařízení EU o ePrivacy bude mít negativní důsledky pro žurnalistická média v Německu a přinese další rozpad v soutěži s operátory velkých platforem. To je hlavní poznatek prvního výzkumu o dopadech, který VDZ využilo pro měření důsledků ePrivacy pro odvětví. Většina vedoucích pracovníků vydavatelů a marketerů očekává, že žurnalistická média utrpí v prodeji digitální reklamy ztrátu více než 30 procent.

Předseda VDZ, Dr. Rudolf Thiemann, vyzval německou vládu, aby se postavila proti plánovanému nařízení o ochraně soukromí v oblasti elektronických komunikací (ePrivacy) a nepodporovala tak jednostrannou ochranu údajů a potřeby internetových gigantů. "Pro vydavatele to může znamenat obrovské ztráty. Navrhované nařízení o ePrivacy do značné míry odstraní základ jejich obchodních modelů, zejména v případě bezplatného publikování obsahu na internetu," vysvětluje Dr. Thiemann.

Odborníci se domnívají, že důsledky nařízení o ochraně soukromí a elektronických komunikací budou představovat hrozbu zejména pro malé a středně velké webové stránky, stejně jako specializované obsahy, protože tyto webové stránky již nebudou schopny se financovat, pokrývat své náklady a současně poskytovat stejnou úroveň novinářské kvality jako dosud. Ve střednědobém horizontu to povede ke ztrátě informační rozmanitosti.

Nakonec ti, kteří užívají on-line žurnalistický obsah, budou muset jako cenu za lepší ochranu svých osobních údajů podle nařízení o ePrivacy přijmout nižší kvalitu uživatelské zkušenosti. Čtenářům bude nabídnut méně relevantní obsah, protože redaktoři a redakce nebudou získávat téměř žádná data, která by mohly analyzovat, takže obsah již nebude zpřístupňován na základě klíčových dat. A co víc, uživatelé budou konfrontováni s reklamou, která není přizpůsobena jejich zájmům, stejně jako s novými omezeními přístupu do kvalitního obsahu v důsledku uzavřených systémů. Více než dvě třetiny manažerů dotazovaných členských společností VDZ věří, že v budoucnu budou média nabízet obsah za pouze za poskytnutými přihlašovacími údaji. Tím by došlo k ukončení nedávného vzestupného trendu placeného obsahu a velmi ztížilo poskytování placeného obsahu.

Odborníci očekávají, že ekonomická ztráta za celkový prodej digitální reklamy na všech internetových stránkách (včetně webových stránek, které nejsou žurnalistické, ale bez Google a Facebooku) by přesáhla 300 milionů EUR ročně. Ale také se domnívají, že i ostatní digitální zdroje příjmů, jako je přímá zákaznická a agenturní činnost, spolu s příjmy z transakcí v elektronickém obchodě výrazně poklesnou.

Na druhou stranu však platformové giganty, jako jsou Facebook, Amazon a Google, kvůli jejich vysokému počtu uživatelů budou nadměrně těžit z nařízení o ePrivacy, pokud politici EU neprovedou významné změny. Všichni dotazovaní manažeři vidí podle nového nařízení Facebook jako vítěze. Dominance této platformy na trhu s reklamou a její funkce strážce brány pro obsah a následné služby budou ještě posíleny.

Další informace o průzkumu VDZ ePrivacy a stručné shrnutí v angličtině naleznete zde.

zdroj: zpráva EMMA