Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Copyright: Klíčová diskuse o právech vydavatelů v Radě proběhne tento týden

30. 1. 2018

Copyright: Klíčová diskuse o právech vydavatelů v Radě proběhne tento týden

V Radě budou náměstci stálých zástupců (DPR) a velvyslanci shromáždění ve středu 31. ledna ve výboru Coreper diskutovat o politických otázkách v případě práv vydavatelů tisku s cílem pohnout se současnou patovou situací, kde zatím nevznikl žádný většinový nebo konsensuální názor.

Postoje členských států:

Ačkoli v mnoha členských státech nejsou stanoviska pevná nebo jistá, jedná se o nejpřesnější informace, které o tom EMMA a ENPA shromáždily:

Členské státy vystupující proti právům vydavatelů – ve prospěch předpokladu nebo delegace práv – varianta B): Nizozemsko, Finsko, Polsko, Belgie, Švédsko, Litva, Maďarsko, Lucembursko a Lotyšsko.

• Státy (spíše) podporující práva vydavatelů: Velká Británie, Francie, Německo, Itálie, Portugalsko, Estonsko, Rumunsko, Rakousko, Kypr, Malta a Dánsko.

Část členů společné koalice s NME a EPC a dále EMMA a ENPA minulý týden poslaly dopis stálým zastoupením a velvyslancům a požádaly o jejich podporu pro silné a široké právo vydavatelů. Svým členům uvedené organizace doporučily, aby stálé zástupce oslovili přímo a znovu potvrdili důležitost uznání práv tiskových vydavatelů.

Podle zdrojů EMMA a ENPA by mohla být zvažována nová možnost (neboli "možnost C"), kdy by předpoklad byl stanoven jako výchozí režim EU, zatímco členské státy by mohly rozhodnout o ustavení práv vydavatelů podle vlastního uvážení.

V Parlamentu právo vydavatelů (dosud) nebylo diskutováno mezi stínovými zpravodaji vedoucího výboru JURI. Naopak stále pracují na kompromisech týkajících se povinností transparentnosti vůči autorům, kde mimo jiné byla navržena nová podmínka pro "spravedlivé a přiměřené odměňování" ve smlouvách s autory.

Další kroky:

• 31. ledna: politická diskuze Coreperu o právech vydavatelů

• 29. ledna a 13. února: Pracovní skupina Rady Evropy pro intelektuální vlastnictví s národními odborníky

• 26. - 27. března: hlasování výboru JURI (s největší pravděpodobností bude odloženo)

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update