Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | EMMA a ENPA se zúčastnily odborné diskusi ECPMF v Bruselu o svobodě médií v Bulharsku

30. 1. 2018

EMMA a ENPA se zúčastnily odborné diskusi ECPMF v Bruselu o svobodě médií v Bulharsku

Dne 25. ledna se EMMA a ENPA zúčastnily "Expertní diskuse o svobodě médií v Bulharsku", kterou uspořádalo Evropské středisko pro svobodu tisku a médií (ECPMF) v Bruselu.

Událost byla významnou příležitostí získat informace z první ruky od novinářů a vydavatelů z Bulharska, například od investigativního novináře ICIJ Dimitara Stoyanova, novináře časopisu možnosti Vesselina Dimitrova, Thedora Zahova, předsedy Unie vydavatelů v Bulharsku, která je členem ENPA.

Diskuse zdůraznila ohrožení plurality médií a redakční nezávislost v Bulharsku. Několik panelistů svědčilo o konstantním klimatu zahrnujícím soukromé a institucionální tlaky skládající se ze zastrašování nezávislých novinářů a vydavatelů.

Ve snaze zlepšit situaci byla navržena cesta sestávající ze tří doporučení, která byla formulována výkonným ředitelem ECPMF Dr. Lutzem Kinkelem:

1) Mediální trh v Bulharsku lze charakterizovat jako téměř monopolní. Vyzýváme vládu, aby prosazovala pluralitu a rozmanitost.

2) Část finančních prostředků EU, které jsou vypláceny na projekty v Bulharsku, jsou poskytovány pouze na média podporující vládu. To se musí zastavit. Bulharská vláda by měla prostředky všem médiím rozdělovat na rovném základě, i těm, která jsou vůči vládě kritická. Současně vyzýváme EU, aby aktivně sledovala, jak jsou peníze daňových poplatníků EU v Bulharsku vynakládány.

3) Nezávislí novináři v Bulharsku jsou ohroženi. Chceme, aby vláda vzala bezpečnost nezávislých novinářů velmi vážně. Měly by být zavedeny řádné právní předpisy a bezproblémové a účinné vyšetřování by mělo následovat za zločiny proti novinářům. "

EMMA a ENPA v současné době vyhodnocují, jak mohou poskytnout pomoc Unii vydavatelů v Bulharsku při zvyšování povědomí o svobodě tisku.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update