Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Trialogová jednání o AVMSD proběhla za přítomnosti komisařky Gabrielové

30. 1. 2018

Trialogová jednání o AVMSD proběhla za přítomnosti komisařky Gabrielové

Nová trialogová jednání o směrnici o audiovizuálních mediálních službách (AVMSD) proběhla dne 29. ledna v přítomnosti komisařky Gabrielové. Vyjednávání začalo po dosažení stanoviska v Evropském parlamentu ze dne 10. května 2017.

EMMA / ENPA zdůrazňuje perspektivu tiskových vydavatelů a domnívá se, že současná situace na trhu vyžaduje jasné zachování některých stávajících pravidel:

1) Zajištění že na audiovizuální mediální obsah, který není hlavním účelem služby, se směrnice nebude vztahovat. AVMSD se nevztahuje na platformy a zprostředkovatele sdílení videa online. Tyto platformy a zprostředkovatelé jsou regulovány především směrnicí o elektronickém obchodu.

2) Zachování kvantitativních omezení reklamy (max. 12 minut / hod.) pro televizní vysílání s cílem zachovat pluralitu médií a ochranu spotřebitele.

3) Zachování rozdílu mezi lineárními a nelineárními službami.

Současná směrnice nyní ponechává obsah tisku mimo přísná pravidla, která se týkají audiovizuálního odvětví. Možné rozšíření oblasti působnosti AVMSD a také liberalizace pravidel pro reklamu by představovaly hrozbu pro svobodu tisku a riziko pro udržitelné financování odvětví.

EMMA a ENPA v současné době plánují několik setkání se stálými zastoupeními klíčových zemí, aby tyto body znovu potvrdily.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update