Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Co zablokuje reklamní blokování v Google Chrome

26. 1. 2018

Co zablokuje reklamní blokování v Google Chrome

Poslední verze prohlížeče Google Chrome s automatickým přehráváním a blokováním reklam byla ve středu 24. ledna k dispozici ve službě Google Play pro mobilní zařízení se systémem Android.

Funkce v podstatě brání webové stránky před otevřením nové okna nebo karty bez povolení návštěvníka webu. Blog TechDroider poukazuje na kód nové verze 64, která je v protokolu Git, ale manažer Adblock Plus Ops Ben Williams a tým přeložili technický jazyk do běžné řeči.

Williams uvedl, že společnost chtěla uživatelům Adblocku říct, co mají očekávat. "Je důležité, aby [inzerenti] pochopili, že pro ty, kteří zablokují reklamy, to opravdu neovlivní uptick v blokování reklam," řekl. "Podle výzkumu to odstraní v reklamě to absolutně nejhorší, ale nebude to mít vliv na nárůst reklamních blokátorů."

Williams řekl, že se zdá, že se Google opravdu pokouší odstranit absolutně nejhorší reklamy z webu - což je pozitivní - ale nebude zabraňovat uživatelům blokujícím reklamu, aby tuto technologii přestali používat.

To umožňuje inzerentům najít způsob, jak oslovit mladé, technicky zdatné spotřebitele, které Williams definuje jako "velmi cenné publikum". Řekl, že "existuje způsob, jak oslovit tuto demografickou skupinu podle jejích vlastních podmínek."

Chcete-li zjistit typ reklam, které Chrome zablokuje, tým Adblock Plus použil specifikaci z bílé knihy Coalition for Better Ads (CBA) publikované v roce 2017 s názvem „Stanovení standardu lepších reklam na základě uživatelských zkušenostech“, spolu s dalšími údaji.

Bílá kniha CBA zveřejnila výsledky testů provedených na 55 různých typech desktopových reklam z hlediska jejich přijatelnosti. Adblock porovnal, co CBA považuje za přijatelnou reklamu ve srovnání se současnou definicí přijatelných reklam Adblocku.

Analýza zjistila, že prohlížeč Google Chrome zablokuje automatické přehrávání vložených videoreklam se zvukem. Tato reklamní jednotka je videoreklama o rozměrech 640x390 umístěná mezi dvěma odstavci v článku na webové stránce. Automaticky se spustí přehrávání a zvuk je aktivován v přehrávači. Reklamy nebudou zablokovány, pokud bude zvuk ztlumen.

Google také zablokuje pop-upovou reklamu s odpočítáváním. To znamená, že před načtením článku se uživateli zobrazuje reklama na celou stránku obsahující obrázek 300 x 250 pixelů. Reklama má 10 sekundový časovač, po němž se objeví tlačítko pro uzavření, které je snadno viditelné.

Chrome také zablokuje "lepkavé" reklamy, buď reklamy 970 x 250 nebo 580 x 400, ale ne 728 x 90, které se zobrazují v dolní části obrazovky návštěvníka webu, a zůstanou tam bez ohledu na to, zda se osoba posouvá nahoru nebo dolů. A Chrome nebude blokovat statické inline obrazové reklamy o velikosti 300 x 250, které budou umístěny mezi dvěma odstavci v článku.

Analýza nové funkce společnosti Google od společnosti AdBlock naznačuje, že Chrome zablokuje devět typů reklam z 55 možných scénářů. Inzerenti zde mohou najít kompletní seznam

WAN-IFRA Executive News Service