Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Reklama a média v roce 2027

26. 1. 2018

Reklama a média v roce 2027

Nedávná studie společnosti Marketagent.com zkoumala, jak se reklamní a mediální prostředí bude vyvíjet v příštím desetiletí.

Velký třesk se neuskuteční: Přestože se rostoucí digitalizace a spojené táhna jako červená nit celou studií, revoluce se neočekává, říkají odborníci v oboru. Toto je první hodnocení, které lze vyčíst z aktuální studie Marketagent.com a agentury Falknereiss. Spíše jsou to evoluční změny, které v příštích deseti letech ovlivní reklamní a mediální prostředí.

Výdaje se zvyšují. Více než 200 odborníků se podívalo do budoucnosti a vypracovalo prognózu, jak se bude hrubý inzertní výkon vyvíjet v příštích deseti letech. Podle jejich odhadů se zvýší o 34,6 procenta a v budoucnu dosáhne v Německu 7 miliard eur. Respondenti tedy očekávají roční růst kolem 3,5 procenta. Radost může mít hlavně online oblast, pro kterou se očekává vyšší marketingový rozpočet. Respondenti tedy očekávají, že namísto 17,2% za deset let bude vydáváno 29,3% celkového rozpočtu na inzerci pro SEO, sociální média a spol. Vývoj, který jde primárně na úkor tiskového sektoru, takový je závěr.

Tisk zůstane. Je však třeba nechválit den před večerem, načrtává CEO Marketagent.com Thomas Schwabl možný obraz: „Zhruba polovina z marketingových a komunikačních odborníků nevěří v renesanci tradičních médií v příštích deseti letech. Zatímco téměř třetina respondentů věří s největší pravděpodobností v comeback tištěných deníků a časopisů. „Tento zjevný rozpor vykazuje dobře tržní dynamiku a vytváří tak prostor pro úspěšné umístění specializovaných produktů v tisku, je přesvědčen Schwabl. Když ptali se na budoucí čistý zásah deníků v Rakousku, mají vydavatelský průmyslu a agentury v podstatě stejný názor: Bude klesat a stabilizuje se na úrovni 52,2 procenta (což znamená ztrátu 21,7 procenta).

Vzlety a pády. A prognóza počtu různých tištěných médií v roce 2027? Zatímco novinové týdeníky a časopisy mají podle současných odhadů v příštích deseti letech čelit poklesu o zhruba 20 procent, odborníci z odvětví očekávají dynamičtější vývoj denního tisku. Podle jejich názoru se bude zmenšovat o čtvrtinu, ze současných 16 na pouhých 12 deníků. Deník Österreich by podle studie nadále měl být největší smolař z hlediska denního nákladu. Čtvrtina očekává, že list za deset le již nebude existovat. Kronen Zeitung zůstane největším deníkem v Rakousku z hlediska nákladu, ale také bude bojovat s minusy. Podle předpovědí i bezplatný deník Heute budou také postiženy, stejně jako kurýr, Die Presse a Der Standard nebudou postiženy takovým poklesem.

Změna u televizí. Televizní kanály ORF v současnosti drží podíl na trhu přibližně 35 procent. Podle rakouských marketingových a komunikačních expertů však do roku 2027 dojde ke změně televizní krajiny na úkor rodiny stanic ORF, což povede k poklesu na tržní podíl 26,4 procenta. Podle jejich názoru bude podobná situace i v rádiu ORF. Naproti tomu denní poslechovost u cílové skupiny 14 až 49 let utrpí poměrně málo. Experti z průmyslu zde předpokládají pokles o 9,6 procenta z 177 na 160 minut denně.

WAN-IFRA Executive News Service