Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Facebook by měl platit za distribuci mediálního obsahu

25. 1. 2018

Facebook by měl platit za distribuci mediálního obsahu

Německá asociace vydavatelů novin BDZV vítá požadavky Ruperta Murdocha na poskytovatele platforem.

BDZV vítá výzvu mediálního podnikatele Ruperta Murdocha k Facebooku a dalším platformám, aby poskytovaly platbu za distribuci mediálního obsahu. "Již řadu let kritizujeme skutečnost, že komplexní obsah z novin a časopisů využívají globální poskytovatelé platforem, jako jsou Facebook a Google, aniž by majitelé z toho požívali finančních výhod," řekla mluvčí BDZV. Je potěšitelné, že Rupert Murdoch tak jasně odsoudil tuto nepřijatelnou nerovnováhu.

Důvodem bylo oznámení Facebooku ve svém Newsfeedu, že bude upřednostňovat zprávy, kterým by uživatelé důvěřovali. Rupert Murdoch pak uvedl, že společnost Facebook by měla vydavatelům platit za zprávy, které uživatelé uznávají za "důvěryhodné", podobné poplatky, jaké jsou obvyklé u kabelových společností. Poskytovatelé kabelové televize platí televizním vysílatelům za právo distribuovat jejich programy.

"Noviny a časopisy mají v Německu vysokou důvěryhodnost," uvádí BDZV. "Naše produkty jsou jako tištěné a digitální vnímány jako renomované zdroje, mnohem víc než sociální média. Z toho těží poskytovatelé platformy nejen z hlediska obsahu, ale také z hlediska svého image. "Na spravedlivé odměňování je tedy více než pozdě.“

zdroj: www.bdzv.de