Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Diskuse o ePrivacy v rámci Rady se soustřeďují na oprávněné zájmy a nastavení ochrany soukromí v softwaru

23. 1. 2018

Diskuse o ePrivacy v rámci Rady se soustřeďují na oprávněné zájmy a nastavení ochrany soukromí v softwaru

Bulharské předsednictví zahájilo první fázi nové strategie zaměřené na oživení diskusí o ochraně osobních údajů. Nový diskusní dokument Rady, zveřejněný dne 11. ledna, zdůrazňuje některé chyby týkající se návrhu ePrivacy: neexistence pružného právního základu, jako je legitimní zájem při používání souborů cookie na internetových stránkách (článek 8), a obavy ohledně centralizace souhlasu uživatelů v nastavení softwarových systémů (článek 10). Dokument důkladně představuje každé téma týkající se GDPR a představuje různé možnosti, ke kterým vyzývá členské státy, aby se vyjádřily.

V souvislosti s článkem 10 dvě možnosti nabízejí dvě základní myšlenky: uložení pouhé povinnosti informovat o dostupných nastaveních ochrany osobních údajů (možnost 1), po níž následuje nápad zajistit, aby se opt-in uskutečnil na specifických stránkách bez nutnosti návratu do nastavení (možnost 2). V této souvislosti budou ENPA a EMMA obhajovat kombinaci obou možností se zvláštním zaměřením na důležitost právně závazné povinnosti poskytovatelů softwaru uplatňovat opt-in pro konkrétní webové stránky automaticky a okamžitě.

Kromě toho v článku 8 předsednictví navrhlo možnost začlenit další právní základ konzistentní s oprávněným zájmem.

Z informací, které shromáždily organizace ENPA a EMMA, by předsednictví mělo po obdržení zpětné vazby ohledně diskusních bodů obsažených v pracovním dokumentu vypracovat nový dokument. Nicméně předsednictví nebude v lednu zveřejňovat žádný návrh, protože by se nejprve měla konat schůze pracovní skupiny. Rada pro telekomunikační a informační společnost se sejde 30. ledna, aby dále projednala možnosti předložené předsednictvím.

Další kroky:

• 30. ledna: Další schůze pracovní skupiny pro telekomunikace a informační společnost o ochraně soukromí

• Později bude potvrzeno zveřejnění nového textu předsednictví o ochraně osobních údajů

zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members