Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nový návrh EU týkající se sazeb DPH

23. 1. 2018

Nový návrh EU týkající se sazeb DPH

Evropská komise minulý týden zveřejnila svůj dlouho očekávaný návrh, kterým se mění směrnice 2006/112, o sazbách daně z přidané hodnoty. Cílem je nahradit stávající přechodný režim kdy jen málo členských států disponuje výjimkou z obecného systému, který jim umožňuje uplatňovat super snížené a nulové sazby a vytvořit harmonizovaný systém, ve kterém by všem členským státům byla při stanovování sazeb DPH poskytnuta stejná svoboda.

Svoboda stanovení sazeb DPH:

1. Členské státy mohou uplatňovat nejvýše 2 snížené sazby (mezi 15 a 5%);

2. Členské státy mohou uplatnit 1 sníženou sazbu nižší než minimum 5% (mezi 5 a 0%);

3. Členské státy mohou uplatnit osvobození od daně s odečitatelností DPH zaplacené na předcházejícím stupni (nebo jednu sazbu 0%).

Podmínky použití těchto sazeb:

1. Tyto sazby by měly přinášet prospěch pouze konečnému spotřebiteli a sledovat cíl obecného zájmu;

2. Snížené sazby a výjimky se nepoužijí na zboží nebo služby v kategoriích stanovených v příloze IIIa (černá listina). Tiskové a digitální publikace na této černé listině nefigurujíí.

Návrh bude nejprve projednán a upraven v technické pracovní skupině Rady. Teprve poté, co bude text technicky připraven k přijetí, může být zařazen do programu výboru ECOFIN, který se skládá z ministrů financí, aby bylo možné jej přijmout jednomyslně. Zároveň by Evropský parlament a Hospodářský a sociální výbor měly vydávat nezávazná stanoviska.

Nicméně, jak jsme viděli v návrhu zaměřeném konkrétně na sazby DPH pro elektronické publikace, je velmi obtížné dosáhnout jednomyslnosti. Proto společně s NME a EPC, stejně jako s FEP (evropským sdružením zastupujícím vydavatele knih), EMMA-ENPA koordinují svou činnost s cílem vyvinout větší tlak na několika úrovních a zachovat oddělení snížení sazby DPH pro digitální publikace a změny systému DPH.

Další kroky:

• 13. a 14. února: Další schůze pracovní skupiny pro daňové otázky

zdorj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members