Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | EMMA a ENPA se setkává se zpravodajem iniciativy pro pluralismus médií Evropského parlamentu

23. 1. 2018

EMMA a ENPA se setkává se zpravodajem iniciativy pro pluralismus médií Evropského parlamentu

Evropský parlament se v současné době ponořil do tématu pluralismu médií tak, že vypracuje z vlastního podnětu zprávu o "pluralitě médií a svobodě sdělovacích prostředků v Evropské unii". Dne 17. ledna se zástupci EMMA a ENPA sešli se asistenty hlavní zpravodajky Barbary Spinelliové (GUE / NGL, Itálie) a pana Curzio Maltese (GUE / NGL, Itálie), zpravodaje výboru CULT, který udává názor.

EMMA a ENPA nastínily názor vydavatelů tisku na poradce poslanců Evropského parlamentu a zdůraznily, jakou velké platformy a distributoři obsahu hrají roli při narušení plurality médií a stále více oslabují rozmanitost na mediální scéně. Toto narušení je způsobeno zejména uchycením na reklamního trhu a nerovnými podmínkami ve vztahu k regulační zátěži.

EMMA a ENPA také zdůraznily, že pro vydavatele je obtížné dosáhnout udržitelný rozvoj v globálním ekonomickém prostředí, ve kterém mají velké platformy jasné dominantní postavení. To zase vytváří pro vydavatele důvod pro připojení se k větším strukturám, obzvláště k záchraně menších zpravodajských subjektů na trhu. Toto by mělo být zvláště zohledněno v rámci diskuse o koncentraci médií.

EMMA / ENPA předloží úřadu zpravodajky paní Spinelliové seznam pozměňovacích návrhů k návrhu zprávy s cílem zdůraznit výše uvedené problémy.

Návrh zprávy se v současné době projednává ve výboru LIBE a konečný termín pro úpravy je stanoven na 26. ledna.

Další kroky:

• 26. ledna: lhůta pro předložení pozměňovacích návrhů

• 16. dubna: orientační plenární zasedání, první čtení/jediné čtení zprávy

zdorj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members