Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropská komise připravuje zásadní změnu politiky v oblasti DPH – více práv jednotlivým zemím

22. 1. 2018

Evropská komise připravuje zásadní změnu politiky v oblasti DPH – více práv jednotlivým zemím

Evropská komise minulý týden zveřejnila svůj dlouho očekávaný návrh, kterým se mění směrnice 2006/112, pokud jde o sazby daně z přidané hodnoty. Cílem návrhu je nahradit současný režim, kdy jen několik členských států má k dispozici odchylku od obecného systému, který jim umožňuje uplatňovat super snížené a nulové sazby DPH, a vytvořit harmonizovaný systém, ve kterém by všem členským státům byla poskytnuta stejná svoboda při stanovování sazeb DPH.

 

Co nové navrhovaná pravidla obsahují:

 

1. Členské státy mohou uplatňovat nejvýše 2 snížené sazby (mezi 15 a 5%);

2. Členské státy mohou uplatnit 1 sníženou sazbu nižší než minimální 5% (mezi 5 a 0%);

3. Členské státy mohou uplatnit osvobození od daně s odečitatelností DPH zaplacené na předcházejícím stupni (nebo jednu sazbu 0%).

 

Hlavní navrhované podmínky pro použití těchto sazeb:

 

1. Tyto sazby by měly přinést prospěch pouze konečnému spotřebiteli a sledovat cíl obecného zájmu.

2. Snížené sazby a výjimky se nepoužijí na zboží nebo služby v kategoriích stanovených v příloze IIIa ("černá listina"). To znamená, že namísto rozšíření již rozsáhlého seznamu výrobků a služeb, na které lze uplatnit snížené sazby (současný "pozitivní seznam"), by stávající příloha III měla být nahrazena záporným seznamem zboží a služeb, na které nelze uplatnit snížené sazby ("negativní" seznam"). Tiskové a digitální publikace na této černé listině samozřejmě nejsou.

 

Další dostup projednávání:

 

Tento návrh bude nejprve projednán a modifikován v technické pracovní skupině Rady. Až bude text technicky připraven k přijetí (což může trvat měsíce, možná roky), může být zařazen do programu jednání výboru ECOFIN sestávajícího z ministrů financí, aby bylo možné jej přijmout jednomyslně. Zároveň by Evropský parlament a jeho hospodářský a sociální výbor měly vydávat nezávazná stanoviska.

 

Nicméně, jak bylo vidět v návrhu zaměřeném konkrétně na sazby DPH u elektronických publikací - je velmi obtížné dosažení jednomyslnosti. Proto EMMA-ENPA společně s NME a EPC a FEP (Evropské sdružení zastupující vydavatele knih) koordinují svou činnost s cílem vyvinout větší tlak s cílem zachovat tyto dva soubory (e-publikace – tisk a knihy) oddělené, protože to může trvat roky (pokud vůbec), než se dosáhne širokého souhlasu s předloženým návrhem celkové změny politiky DPH v rámci celé EU.

zdroj: zpráva EMMA-ENPA