Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Svaz vydavatelů Bulharska (UPB) pořádá v Sofii konferenci, která upozorňuje na ohrožení svobody tisku

15. 1. 2018

Svaz vydavatelů Bulharska (UPB) pořádá v Sofii konferenci, která upozorňuje na ohrožení svobody tisku

Dne 10. ledna uspořádal Svaz vydavatelů Bulharska (UPB), člen ENPA, v Sofii mezinárodní konferenci spojenou s vydáním "Bílé knihy o svobodě médií v Bulharsku".

Dokument byl předložen shromáždění zástupců diplomatických misí EU, Kanady a Spojených států, stejně jako bulharských a mezinárodních organizací a novinářů z bulharských a zahraničních médií.

Akce zdůraznila ohrožení pluralismu médií a nezávislosti tisku v Bulharsku. Bílá kniha sleduje vývoj této obtížné situace od roku 2006, kdy Bulharsko dosáhlo 36. pozice ve vztahu ke svobodě médií. Bulharsko následně kleslo na 113. místo v roce 2016 a 109. v roce 2017.

V této souvislosti předseda UPB Theodore Zahov uvedl, že: "Tlak na nezávislá média v Bulharsku je systematický již 10 let a je tak sofistikovaný, že někteří lidé ho nerozpoznají, zatímco jiní tomu nevěří". Bílá kniha navrhuje několik konkrétních opatření ke zlepšení situace.

Společnost ENPA poskytla podporu a solidaritu UPB prostřednictvím hlasu svého místopředsedy pana Valda Lehariho jr., který byl na konferenci v Sofii přítomen. "Vyzýváme Evropskou unii, všechny instituce - parlament, komisařku, národní rozhodovací orgány, aby analyzovaly rizika a obavy, které UPB zdůraznila v této Bílé knize, kterou jsme dnes představily a které by mohly naše demokratické hodnoty ohrozit. Doufáme, že doporučení obsažená v tomto dokumentu budou adekvátně řešena konkrétními kroky, které zajistí rozmanitost mediální krajiny v Bulharsku a bez jakéhokoli vládního tlaku na žurnalistiku."

Společnost UPB považovala tuto událost za úspěšnou, pokud jde o zvyšování povědomí o otázkách svobody tisku, jimž čelí nezávislé média v Bulharsku.

Další informace naleznete v novinkách na webové stránce ENPA.

EMMA-ENPA EU Affairs update