Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Bulharské předsednictví Rady EU: Priority a program

15. 1. 2018

Bulharské předsednictví Rady EU: Priority a program

Dne 1. ledna 2018 Bulharsko převzalo rotující předsednictví Rady EU. Níže uvádíme čtyři hlavní prioritní oblasti, které si stanovilo bulharské předsednictví:

1. Budoucnost Evropy a mladých lidí; Hospodářský růst a sociální soudržnost; Solidarita

Bulharské předsednictví se zaměří na příští víceletý finanční rámec EU, na budoucí politiku soudržnosti a společnou zemědělskou politiku a na hlubší hospodářskou a měnovou unii.

2. Bezpečnost a stabilita v silné a sjednocené Evropě - stabilita a bezpečnost Evropy

Bulharské předsednictví žádá společná rozhodnutí o větší bezpečnosti na vnějších hranicích EU, o účinnějším řízení migrace s odkazem na obrannou unii a na Trvalou strukturální spolupráci EU.

3. Evropská perspektiva a propojení zemí západního Balkánu

Bulharské předsednictví se zasazuje o podporu reforem spojených s přistoupením k EU v zemích západního Balkánu s cílem zajistit propojení se zeměmi západního Balkánu - dopravou, vzduchem, energií, vzdělávacím a digitálním.

4. Digitální ekonomika a dovednosti pro budoucnost

Bulharské předsednictví se zaměří na dokončení jednotného digitálního trhu EU a na rozvoj digitálního hospodářství a dovedností. Tento soubor obsahuje balík kyber bezpečnosti, směrnici o autorských právech, volný tok neosobních dat, kód elektronické komunikace, ePrivacy, přeshraniční služby, zejména pro malé a střední podniky atd.

Co se konečně týká konkrétnějších priorit vzdělávání, mládeže, kultury a sportu Rada v rámci bulharského předsednictví má rozvíjet akční plán pro digitální vzdělávání, rozvoj digitálních dovedností a digitální gramotnosti. Další prioritou v této oblasti bude dosažení politické dohody v jednáních s Evropským parlamentem o směrnici o audiovizuálních mediálních službách.

Další kroky:

• Program zasedání Rady v rámci bulharského předsednictví lze nalézt ZDE

EMMA-ENPA EU Affairs update