Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nově jmenovaná skupina odborníků na vysoké úrovni o falešných zprávách jednala v Bruselu

15. 1. 2018

Nově jmenovaná skupina odborníků na vysoké úrovni o falešných zprávách jednala v Bruselu

Nově jmenovaná skupina expertů na vysoké úrovni o falešných zprávách se v pondělí 15. ledna sešla, aby diskutovala o možnostech a možných řešeních při řešení šíření falešných zpráv. Tým 39 odborníků tvoří zástupci průmyslu z různých odvětví a profesí, včetně audiovizuálního odvětví, technologických platforem, novinářů a akademických pracovníků. Seznam členů skupiny je k dispozici na internetové stránce Komise

V této souvislosti EMMA a ENPA předložily kandidáty, aby Komisi ukázaly, že vydavatelé chtějí přispět v úsilí o řešení tohoto problému. Byla to také příležitost, aby zástupci EMMA a ENPA připomněli Komisi, že jakákoli akce týkající se falešných zpráv musí respektovat svobodu tisku. Komise nevybrala kandidáty ani ENPA ani EMMA. Nicméně Wout Van Wijk, ředitel sdružení vydavatelů News Media Europe byl do skupiny jmenován.

ENPA a EMMA budou velmi pečlivě sledovat tento problém a budou reagovat na konzultace o falešných zprávách.

Souvislosti: Dne 13. listopadu Komise oznámila určitý počet iniciativ s cílem bojovat proti šíření falešných zpráv. V té době evropská komisařka odpovědná za digitální záležitosti Mariya Gabrielová uvedla, že "falešné zprávy se šíří znepokojivou rychlostí, ohrožují pověst médií a blahobyt našich demokracií". Jednou z klíčových akcí bylo zřízení skupiny expertů na vysoké úrovni o falešných zprávách s kandidaturou, která by byla otevřena zainteresovaným stranám prostřednictvím výzvy k podávání žádostí. Úkolem skupiny je radit Komisi ve všech otázkách, které vznikají v souvislosti s falešnými informacemi šířícími se v tradičních a sociálních médiích, a s tím jak se vyrovnat s jejich sociálními a politickými důsledky.

Další kroky:

• 15. ledna: První zasedání skupiny odborníků na vysoké úrovni.

• 23. února: Lhůta pro konzultaci o falešných zprávách a online dezinformacích.

• jaro 2018: Evropská komise zveřejní konkrétními návrhy o falešných zprávách.

EMMA-ENPA EU Affairs update