Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Šest nových tipů na příjmy

15. 1. 2018

Šest nových tipů na příjmy

Vzhledem k poklesu tržeb z reklamy na celém světě musí noviny hledat nové příjmové zdroje a předplatné není jediným řešením. Zde je šest velkých příkladů.

Problémy s mediálního průmyslu jsou podobné na celém světě: komoditizace diváků, snižující se reklamní trh, potíže s vytvářením produktů a nedostatečná harmonie s mladším publikem. Následující šest případů demonstruje různá řešení těchto známých problémů. Byly vybrány pro jejich úspěch, originalitu, flexibilitu a škálovatelnost. Jedná se ve všech případech o modely orientované na příjmy analyzované z praktického hlediska tak, aby vydavatelům poskytly klíčové poučení.

 

DE CORRESPONDENT

Spuštěn v roce 2013 po crowdfundingové kampani, De Correspondent vydává každodenní zprávy, ale nesleduje poslední novinky. Upřednostňuje "relevantnost nad aktuálností" a zaměřuje se na původní obsah. Bojuje za ideály, ne ideologii. Především se domnívá, že "jednosměrný vztah mezi novinářským médiem a jeho čtenářem je věc minulosti". Vybízí 52 000 čtenářů (členů) k účasti.

S pomocí Respondens, jejího vlastního systému pro správu obsahu, novináři sdílejí své příběhy ještě předtím, než začnou zpracovávat zprávy. Je jim jasné, co chtějí vědět a proč si myslí, že je to důležité. Požadují od čtenářů specifický přístup a odborníků, kteří se připojují do diskuse s cennými poznatky nebo znalostí tématu zevnitř.

Používají nové formáty, jako jsou veřejné zápisníky, rozsáhlé rekonstrukce, krátké zprávy, filmy a kurzy a budují loajální, rostoucí komunitu. Několik částí Correspondentu bylo prodáno v zahraničí značkám jako The Guardian nebo Wired. Nyní chce působit globálně. Zaujetí je klíčem k jejich úspěchu. A nemají žádné reklamy.

BLENDLE

Spuštěn v roce 2014 v Nizozemí, Blendle se snaží být iTunes nebo Spotify na trhu zpráv. Místo placení za úplné předplatné jedné publikace vám umožňuje platit za jednotlivé články z několika novin a časopisů a přichází se zárukou vrácení peněz. Pokud se vám článek nelíbí, stačí požádat o vrácení peněz. Blendle umožňuje lidem sdílet články na Twitteru a Facebooku a můžete vidět, jaké příběhy čtou přátelé. Tato platforma je také bezinzertní.

Vydavatelé mohou nastavit cenu každého jednotlivého článku od pouhých 0,15 USD a získat 70% výnosu. Blendle obdrží zbývajících 30%. New York Times a Axel Springer se rozhodly investovat 3 miliony eur do tohoto nového start-upu a financovat tak jeho vstup na německý a americký trh. Mezi partnery v USA patří The Wall Street Journal a The New York Times. Blendle Premium vHolandsku nabízí méně měřený přístup: za 9,99 EUR za měsíc, uživatelé mohou číst až 20 článků denně. Mikroplatby byly již testovány, ale Blendle je jedním z nejslibnějších řešení, která dosud vstoupila na trh. Ostatní vydavatelé jej pozorně sledují.

 

EXPRESSO DIÁRIO

Expresso je zdaleka nejvlivnější a největší týdeník v Portugalsku. Až do poloviny roku 2014, kvůli potížím s poštovním pokrytím v sobotu, neměl prakticky žádné předplatitele. Jeho webové stránky byly bezplatné, 100% financované inzercí a neziskové.

Byla tu příležitost, a to téměř bez nákladů, rozšířit prémiovou prezenci Expressa a vybudovat silnou základnu pro předplatitele. Expresso Diário byla přirozenou odpovědí. Předcházející aplikace The Economist Espresso je digitální deník (nikoli stránky) zaměřené na mobilní konzumaci, publikované (po práci) o 18:00 hodin každý všední den. Jeho redakční koncept je velmi jednoduchý: vytvořit smysl v chaotickém denním přetížení informacemi v průběhu 30 minut.

Krátký denní přehled (ve stylu Economist) plus pět nebo šest delších článků, které pokrývají potřebu znát problémy, a dva názory. Ranní verze, Expresso Curto, dokončuje informační cyklus.

Digitální verze Expresso Diário a Expresso (týdně) se prodávají jako neoddělitelný balíček. Tři zaměstnanci spravují 21 000 předplatitelů a generují příjmy ve výši 1,3 milionů euro.

THE INFORMATION

V naší "éře platforem" je udržitelný business založený na příjmech čtenářů nový svatý grál. Jessica Lessinová, 33 letá reportérka Wall Street Journal, je zakladatelkou a generální ředitelkou The Information. Staví na čistém předplatitelském modelu pokrývajícím technologický průmysl. Webové stránky opět neobsahují žádné reklamy a cena za předplatné je 399 USD ročně, nebo 39 USD měsíčně: tolik, co si účtuje WSJ. Za pouhé tři roky se její business stal ziskovým s více než 10 000 účastníky z 84 zemí, včetně hvězd, podnikatelů a investorů ze Silicon Valley a vybudovala solidní komunitu kolem značky. Lessinová sama je "jedna z nich" a Mark Zuckerberg šel na její svatbu.

Information přinášejí denně dva nebo tři hluboce zpravodajsky zaměřené články, které se klientům šíří e-mailem, přičemž rozsah každého se pohybují mezi 800 a 4 000 slovy. Na webu není žádné video, jen text, fotografie a interaktivní grafika. Je tam publikován také jeden velký rozhovor týdně, často s generálním ředitelem.

Obsah je král: celý model vychází z hodnoty, relevance a exkluzivity článků. Nesnaží se být vším pro všechny, ale přesto stránka porazila velké story, jako je Snapchat IPO. Předplatitelé si možná kupují více než obsah: neboť mohou v sekci komentáře komunikovat s vedoucími představitely společností v Silicon Valley, na soukromém kanálu Slack a na měsíčně pořádaných offline konferenčních hovorech diskutovat editorkou.

 

WIRECUTTER, SWEETHOME, CHEFD

Servisní žurnalistika je nová trefa do černého. Nákupní průvodci nejsou noví, ale v kombinaci s vynikajícím žurnalismem, schopnostmi elektronického obchodu a důvěrou v zavedené značky se stávají významným zdrojem příjmů. V roce 2016 získal New York Times The Wirecutter a jeho sesterskou stránku The Sweethome za něco víc než 30 milionů dolarů.

Společnost byla založena v roce 2011 Brianem Lamem, bývalým šéfredaktorem webu Gizmodo. Obě stránky jsou vysoce respektovány díky vysoce spolehlivým odborným recenzím a doporučením pro techniku a domácí výrobky. Jsou vynikající při získávání zaujetí čtenářů a jejich důvěry, což vyvolalo podle odhadů v roce 2016 prodej v objemu ve výši 200 milionů dolarů.

Generální ředitel společnosti Times Mark Thompson řekl, že jejich "návody zaměřené na služby jsou v souladu s naším závazkem vytvářet produkty, které jsou nepostradatelnou součástí života našich čtenářů". Společnost Wirecutter a SweetHome očekává rozšíření e-commerce do mnoho dalších odvětví.

V roce 2016 vydavatelství oznámilo partnerství se společností Chefd, což je start-up, který se definuje jako spojka mezi receptem a vašimi vnějšími dveřmi. Chtějí sloužit 7 milionům aktivních uživatelů měsíčně, kteří čtou 17 000 exkluzivních receptů NYT Cooking. Vzhledem k tomu, že tržby z reklamy rychle klesají, firmy potřebují najít nové obchodní modely. Servisní žurnalistika je jedním z nich.

SKIMM

Čtyři miliony účastníků jsou impozantním průvodním dopisem, pokud mluvíme o denním newsletteru. Pokud jsou předplatitelé také ženy ve věku 22-34 let – což je sen obchodníka.

Společnost založená v roce 2012 (ano, 4 miliony předplatitelů za méně než 4 roky) Daniellou Weisbergovou a Carlou Zakinovou, obě 30 let, a bývalé producentky NBC News, našla správný tón, aby úspěšně poskytla stravitelné zprávy, které jsou důležité pro 20 až 30 leté: poskytují obecnou představu o tom, co se děje a proč je to tak.

Každé vydání je souhrn zpráv a vztahuje se k politice, obchodu, kultuře a někdy i sportům. Existuje webová stránka a stránka na Facebooku, ale většina čtenářů čte e-maily, o kterých se uvádí, že mají 40% zásah. Díky tomuto obrovskému úspěchu v získání pozornosti čtenářů se jim podařilo získat investici 17 milionů dolarů od společností, jako je 20th Century Fox a The New York Times. Skimm vydělává na cílené reklamě – nativní reklamě nebo značkové obsahu - a službou, která nabízí "vnitřní pohled na to, co si myslí milleniánky".

Dalším úkolem společnosti Skimm je přeměnit své super zaujaté uživatelky na platící uživatelky. Jejich první experiment je aplikace za 2,99 dolarů za měsíc, která aktualizuje informace účastníků o akcích, cestách a tom, co musí vidět televizi.

Zdroj: Inovation Media Consulting Group