Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vyhlídky 2018 – Novoroční pozdrav prezidenta BDZV Dr. Mathiase Döpfnera

10. 1. 2018

Vyhlídky 2018 – Novoroční pozdrav prezidenta BDZV Dr. Mathiase Döpfnera

Prezident BDZV dr. Mathias Döpfner ve svém novoročním pozdravu vydavatelům, nakladatelům a generálním ředitelům členských společností BDZV 8. ledna nastínil politickou agendu pro rok 2018. Důraz se soustředí na témata týkající se doručování novin, ePrivacy, zákona o autorských právech v Německu a na evropské úrovni, zajištění neutrality platforem a vyhledávačů, jakož i jasnou definici postavení pro veřejnoprávní vysílání.

Rok 2017 byl vzrušující. V Německu selhala jednání o jamajské koalici. Teprve v těchto dnech CDU a SPD diskutují o další spolupráci. Nové volby již dále nejsou tématem dne. Čtyři měsíce uplynuly od  voleb do spolkového sněmu  konaných na konci září a žádná nová spolková vláda zde není nové federální vlády. To je nová situace.

Ve stejné době sílí odstředivé síly v rámci Evropské unie stále více: brexit, hnutí za nezávislost v Katalánsku nebo poškození svobodného soudnictví a tisku v Polsku a Maďarsku - to jsou jen některé z otázek, které se týkají EU. Turecko, které se ještě nedávno silně přibližovalo EU, bylo na konci roku zemí, kde za svou práci sedělo za mřížemi nejvíce profesionálních novinářů na světě; mezi nimi i vítěz Zvláštní ceny Theodora Wolffa 2017 Deniz Yücel. Koneckonců poslední vývoj v Turecku nám dává malou naději, že situace novinářů, které tam uvěznili, se brzy zlepší.

V USA je u moci prezident, který zpochybňuje obvyklé poválečné pořádek prostřednictvím Twitteru každý druhý den. Který švitoří o jaderné válce prostřednictvím stisknutí tlačítka. Veřejnost je překvapená - a odvrací se částečně znechucením nebo vyčerpáním. O to víc záleží na nás a na novinových společnostech. Na nezávislých zprávách z krizových oblastí všeho druhu, na investigativních informacích, na pevném novinářském postoji.

Abychom mohli zajistit naše silné stránky, potřebujeme dynamickou a výkonnou asociaci. Kde stojíme na začátku letošního roku? Pokud jde o samotnou BDZV, úspěšně jsme provedli reorganizaci našeho sdružení a v důsledku toho jsme také získali několik dalších členů. Posledním přírůstkem sdružení bude "Badische Neueste Nachrichten" v Karlsruhe od ledna 2018. Vítejte! Toto je velkým potvrzením správnosti naší práce. Také jsme byli schopni reorganizovat ZMG z hlediska struktury a portfolia. V lednu se poprvé sejde nový Poradní výbor a stanoví agendu pro rok 2018.

Velmi mě těší, jak inovativní jsou novinové společnosti. Z tohoto důvodu jsme poprvé v roce 2017 udělili cenu NOVA Innovation Award – což byl úspěch. Bylo přijato téměř 100 přihlášek. Vítězové a kandidáti byli prezentováni na novinovém kongresu ve Stuttgartu. Můžeme se proto těšit na výsledek soutěže v roce 2018.

V politických otázkách se vyplatí tvrdohlavost. To se ukázalo v uplynulém roce. Například řízení Evropské komise proti společnosti Google, které skončilo rekordní pokutou, by jistě nebylo zahájeno bez naší trvalé přítomnosti v Bruselu. Novela GWB s novými možnostmi pro spolupráci vydavatelů přišla pozdě, ale přišla. I tento úspěch nemůže být ale přeceňován. Diskuse posledních měsíců rovněž ukázaly, že mnoho politických činitelů v Berlíně a Bruselu mnohem vědoměji a odpovědněji prosazuje zachování různorodého tiskového prostředí. Stále více roste chápání toho, že svobodná žurnalistika potřebuje silnou základnu financování a vydavatelé potřebují zdravé rámcové podmínky. Možná je toto náš největší úspěch v dlouhodobém horizontu.

 

Za prvé, musí být doručování novin do všech domácností v Německu i nadále možné a prostřednictvím vhodných opatření pro vydavatele ufinancovatelné. Nová federální vláda musí rychle rozhodnout o vhodných opatřeních, která to zajistí. Protože profesionální žurnalistika je nyní důležitější než kdy jindy pro obranu demokracie proti populistickým proudům. Zvláště k tomu přispívá denní tisk – regionální i místní.

Za druhé, aby bylo i v budoucnosti zajištěno svobodné a všestranné prostředí pro tisk, musí při uplatňování a novelizaci předpisů na ochranu soukromí v Německu a v dalších diskusí v EU být zajištěno, aby nebylo negativně ovlivněno financování žurnalistických médií. Při současné diskuse o nařízení o ePrivacy jde o budoucí vyhlídky německých společností na digitálních trzích. Spolková vláda nyní musí v Bruselu zaujmout jasný postoj. V opačném případě by nečinnost evropských grémií ustavila dominantní tržní postavení amerických internetových obrů.

Za třetí, investice do různých nabídek digitálního a tištěného tiskového obsahu vyžaduje ochranu v digitálním světě také proti dominantním poskytovatelům na trhu. Robustní autorská práva a práva duševního vlastnictví v Německu a v EU jsou zásadní pro zachování různorodých médií a tiskové krajiny. Budeme nadále usilovně pracovat na odpovídajících návrzích vycházejících od Evropské komise.

Za čtvrté, podle našeho názoru nejsou kritéria, podle kterých na trhu dominantní platformy a vyhledávače provádí třídění a zobrazováním obsahu, transparentní. Mohou tak skrýt nebo upřednostňovat obsahy nebo dokonce celé mediální produkty a názory. Vyhledatelnost obsahu tisku musí proto zajistit poskytovatelé s dominantním postavením na trhu prostřednictvím opatření, která zajistí neutralitu platforem a vyhledávačů.

A za páté, mediální kompetence veřejnoprávního vysílání musí být jasněji definována a vymezena. To bylo řečeno v posledních několika týdnech a měsících mnohokrát, ale mohu říci, že se v této věci událo podle mého názoru něco směrem ke zlepšení. A za pár dní, dne 1. února, se budou ministři spolkových zemí opět zabývat touto záležitostí. Pak budeme vědět víc.

Jak víte, je toho hodně co dělat. Bojujme společně všemi našimi sílami. Za vaši společnost, pro naše odvětví, pro žurnalistiku. Vytvořme rámec pro pokračování úspěšné, svobodné a kritické žurnalistiky. V mediální politice, ale také v našich společnostech. Nechceme se vyhýbat výzvám, kterým čelíme. Buďme si jisti. Věřme v sílu zpráv. Investujeme do žurnalistiky. Posilme redakce. Zůstaňme inovativní. Vyzkoušejme něco nového, aniž bychom ztratili zřetel na naši hlavní kompetenci, vynikající žurnalistiku. Pak jsou před námi nejlepší časy a já jsem o tom stále přesvědčen.

Abychom dosáhli našich cílů, potřebuje BDZV vaši podporu. Každá osoba může pomoci. Proto na vás apeluji. Protože spolu budeme mít úspěch.

Na úspěšný rok 2018!

S pozdravem

Dr. Mathias Döpfner

zdroj: www.bdzv.de