Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Roční výhled jednatele VDZ Scherzera. Tisk zůstává jádrem podnikání. Digital bude nadále růst

9. 1. 2018

Roční výhled jednatele VDZ Scherzera. Tisk zůstává jádrem podnikání. Digital bude nadále růst

Pro rok 2018 očekává Německý svaz časopisů (VDZ) celkově stabilní obrat. "Digitální tisk bude pokračovat v růstu," předpovídá vrchní jednatel VDZ Stephan Scherzer. Problémem jsou ani tak technické a obchodní změny. "Vytváří je pro vydavatele spíše zavádějící regulační projekty, jako je nařízení o ochraně osobních údajů," řekl německé tiskové agentuře Scherzer.

Co očekáváte od roku 2018 v odvětví časopisů?

Stephan Scherzer: V digitalizaci je zahřívací fáze před koncem. Některá odvětví našeho průmyslu se vznáší ve vzduchu. Vydavatelé časopisů se od poloviny 90. let věnují digitalizaci a mají silnou základnu, publikují takto více než 6000 značek, které zaměstnávají více než 9000 novinářů, čtenáři zaplatí každý měsíc více než 240 milionů eur za obsah svých oblíbených časopisů. Pro rok 2018 očekáváme stabilitu v celkových tržbách, tisk zůstane jádrem podnikání, Digital bude i nadále růst.

Co nejvíce zpomaluje odvětví?

Problémy udržení spravedlivého konkurenčního prostředí pro vydavatele v Německu se dramaticky zvyšují. Problémem jsou méně technické a obchodní změny. Vydavatelům spíše škodí zavádějící regulačních iniciativy, jako jsou právní předpisy o soukromí v elektronických komunikacích (ePrivacy) nebo omezení telemarketingu, které jsou jedem pro nezávislý tisk. Pokud bude nařízení o e Priva přijato tak, jak bylo plánováno, EU postihne  nejen vydavatele, ale i digitální průmysl v Evropě jako celek.

Vydavatelé ztrácejí více a více tržního podílu na prodeji reklam na Google a ostatních platformách., jak vidíte vývoj v roce 2018?

Google a Facebook budou i nadále ovládat globální trh s digitální reklamou v roce 2018, čímž se ještě více rozšíří - poprvé zasáhnou i společnost Amazon, která považuje trh online reklamy za strategický zdroj příjmů. Mimo Číny a Ruska bude toto trio představovat více než 80% celosvětových online výdajů. Nařízení o ePrivacy může nejen zablokovat vydavatele, ale celý evropský internetový průmysl.

Co to znamená pro cenový vývoj - jsou časopisy stále dražší, protože reklamní výnosy klesají?

Čtenář rozhodne. Placený obsah, ať už tištěný nebo digitální, je dnes pro vydavatele hlavním zdrojem příjmů. Podle nedávného průzkumu společnosti Allensbach spotřebitelé časopisy nepovažují za drahé výrobky. O hodně více než polovina Němců považuje cenovou úroveň za odpovídající. Pro elektronické předplatné časopisů a novin s tím souhlasí dokonce 84 procent. Naproti tomu podle Allensbachu 70 procent považuje sazbu vysílacího poplatku, který nyní představuje 42 procent mediálního rozpočtu domácností, je příliš vysoký. To také znamená, že více než čtyři z deseti eur z mediálního rozpočtu domácností jsou již "zabaveny" a nejsou k dispozici pro volné použití.

Postup proti pomluvám na internetu zní rozumně a v zájmu médií - co obtěžuje vydavatele časopisů na zákonu o povinnostech provozovatelů sítí?

Obsah se stal viditelným pro všechny prostřednictvím sociálních médií, ale také se ukazuje ošklivá stránka. Zákon o povinnostech sítí je nesprávnou odpovědí. Stát nechává svou svrchovanost mimo vymáhání práva. Vytvořil však největší redakci na zemi současně s Facebookem, kterého také učinil největším cenzorem. Facebook bude, aby se vyhnul riziku milionových pokut, vymazávat příspěvky i jen při podezření z trestní odpovědnosti. Výsledkem bude „zpochybnění svobody projevu“.

Webové a digitální technologie jsou často považovány za hrozby - kde vidíte příležitosti pro vydavatele, od inteligentních reproduktorů až po umělou inteligenci?

Kdo se uzavírá, ztrácí. Dobře řízená spolupráce mezi člověkem a strojem bude klíčem k úspěchu - nejen v našem odvětví. Již se pracuje na využití ve zprávách o burzovním trhu, ve zprávách o počasí a sportu. Chatbooty jako Alexa mohou změnit svět komunikace ještě víc než mobily. Většina redakcí a vydavatelů s tím již experimentuje. "Zodpovědným ve smyslu zákona o tisku", rozeznatelnost, kdo je odpovědným odesílatelem zprávy, bude rozhodujícím prvkem v komunikační soutěži v budoucnu.

Mesale Tolu už není ve vězení, ale Deniz Yücel stále - jak vidíte vývoj v Turecku a po celém světě s ohledem na svobodu tisku?

Počet režimů, které jsou připraveny masivně omezit svobodu tisku a názoru, roste. VDZ vyslala silný signál udělením ceny "Golden Victoria for Press Freedom" Canu Dündarovi v roce 2016. Stojíme za propuštění m všech vězněných novinářů, mezi nimiž je Deniz Yücel jistě nejznámější. Sedí ve vězení bez důvodu, není tam žádný důvod.

zdroj: www.vdz.de