Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zprávy z WAN-IFRA

6. 1. 2018

Zprávy z WAN-IFRA

Světová asociace novin a vydavatelů zpravodajství WAN-IFRA zpracovala a vydala zprávu o činnosti asociace v roce 2017, která je k dispozici na webové stránce.

Asociace publikuje na sociálních sítích Linkedin, Twitter nebo Facebook informace o novinkách na vydavatelském trhu v různých částech světa.

Dne 8. prosince 2017 se v New Yorku uskutečnilo zasedání ředitelů národních asociací a představenstva WAN-IFRA, které zvolilo na dvouleté funkční období 5 členů výkonného výboru, kterými se stali: David Callaway (předseda WEF), Patrick Daniel (předseda APAC výbor), Saleh Alhumaidan (předseda Východní výbor Middle), Rick Stunt (předseda World Fórum tiskáren), Gerald Grünberger (Předseda výboru ředitelů národních asociací).

Byl přijat Strategický plán diverzity a začleňování, jehož hlavním cílem je dosáhnout genderové vyrovnanosti mezi muži a ženami v rámci orgánů WAN-IFRA. Cílem je například  dosáhnout 50% zastoupení žen v programu příštího 70. světového kongresu zpravodajských médií a 25. světového fóra šéfredaktorů a také v rámci orgánů WAN-IFRA. Konkrétně a v krátkodobém horizontu proto budou pozastaveny volby do výkonného výboru až do června roku 2018. Cílem je najít a zvolit 50% žen na deset míst ve výkonném výboru za členy, jejichž mandát končí.

Stejně tak hodlá WAN-IFRA dosáhnout rovnováhu mezi muži a ženami při volbě 16 členů představenstva WAN-IFRA v červnu 2018 namísto těch, jejichž mandát skončí. Rovněž druhým vice-prezidentem, který bude volen na kongresu WAN-IFRA v červnu 2018 v portugalském Estorilu, by mala být žena.

Představenstvo WAN-IFRA na svém zasedání 8. 12. 2017 jednomyslně hlasovalo za usnesení předložená během zasedání, včetně vyzvání indických úřadů státu Rádžasthán v Indii, aby kategoricky odmítly navrhované nové zákony, které mají zabránit mediální investigaci a zprávám o korupci na straně státních zaměstnanců, včetně ministrů a soudců; a vyzvala irskou vládu, aby pozměnila zákon o pomluvě pro posílení ochrany svobody projevu a tisku.

 

WORLD NEWS MEDIA CONGRESS & WORLD EDITORS FORUM

 

70. světový kongres a 25. světové fórum v Lisabonu (6. června) považují WAN-IFRA za rozhodující ukazatele úsilí o zvýšení rozmanitosti do programu činnosti. Kongres bude zaměřen na excelenci a osvědčené postupy v následujících zasedáních a tématech:

 

6. června

Ženy na zpravodajském summitu. Toto není akce pouze pro ženy. Je seriózně zaměřena na výzvy a zodpovědnost vedoucích mediálních společností a redakcí.

Malé a středně velké podniky, výroční zasedání

 

7. června

Nová generace mediálních lídrů

Strategie placeného obsahu pro vás. Osvědčené postupy a zaměření na některé nové trendy

Změny přístupu "mimo platformu". Ne všechny platformy hrají stejnou roli

Místní zprávy: Zvyšte svou hru a najděteživotaschopnou budoucnost

Vážné iniciativy, které pomáhají zachránit místní žurnalistiku

Žurnalistika pod palbou. Válka proti dezinformacím probíhá na mnoha frontách. Je to dost? Co to znamená pro demokracii?

 

8. června

Newsroom 2020. Kdo má brzký start na cestě k tomuto odvážnému novému světu?

Průmyslové aliance. V aliancích je nová síla

Digitální reklama. Od největších reklamních skupin světa až po čisté hráče, kteří se musí "otočit do reality". Není divu, že vydavatelé jednají potají. Co lze udělat?

Kulatý stůl svobody tisku. Korupce. Populismus. Extremismus. Všichni byli v minulém roce velkým nebezpečím a ohrožovali životy novinářů

Inovace a trendy. Dáváme vám dostatek příležitostí k tomu, abyste viděli, co je napřed po technické stránce. Od umělé inteligence, rozšířenou realitu a blockchainy.

 

WAN-IFRA vitá všechna doporučení nejlepších příkladů, které by se hodily do programu těchto zasedání. Hlavní zájem má o ženské řečníky, protože ve svých panelech usiluje o dosažení rovnováhy mezi ženami a muži v poměru 50/50. Případné návrhy, připomínky, doporučení a kontaktní údaje navržených řečníků je možno zasílat na board@wan-ifra.org.

zdroj: zpráva WAN-IFRA