Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Konference Free European Media

5. 1. 2018

Konference Free European Media

Evropské centrum pro svobodu tisku a médií (ECPMF) pořádá ve dnech 15. a 16. února 2018 v Gdaňsku konferenci Free European Media.

V období od konce druhé světové války se v Evropě ustálil názor, že nezávislá média jsou zárukou demokracie a míru. Rada Evropy, Evropská Unie a další organizace považují svobodu médií za pilíř demokracie. V současné době ale zažíváme ohrožení vzájemného vztahu mezi svobodnými a pluralitními médií a politikou.

Pomluvy, fake news a podobná témata jsou na špičce zájmu, občané jsou stále víc a víc vtahováni do propagandy, což podrývá důvěryhodnost médií. Základní hodnoty jsou předmětem útoků. Nestranná a přesná žurnalistika postupně mizí. Je proto čas zdůraznit význam svobodných a pluralitních médií pro evropské demokracie. Proto se pořadatelé rozhodli svolat na únor 2018 konferenci do Gdaňska http://freeeuropean.media/participation/#participation, která se bude zabývat výše uvedenými otázkami.

Témata jednání:

- Konflikt médií a politiky v Evropě

- Ochrana nových médií a nezávislé žurnalistiky od státní kontroly

- Novinky o médiích v Polsku a v Evropě

- Pluralita a demokracie

- Etické standardy a autocenzura

Na konferenci vystoupí například Lech Walesa, Thorbjorn Jagland, Mariya Gabriel (evropská komisařka pro digitální ekonomiku), Basil Kerski a další. Seznam řečníků je k dispozici na webu

Další informace a podrobný program jsou publikovány na webové stránce, kde také probíhá přihlašování zájemců o účast.

O pořadateli:

Evropské středisko pro svobodu tisku a sdělovacích prostředků (ECPMF) sdružuje novináře, vydavatelství, akademické instituce, odborové organizace a odborníky na mediální právo, aby dosáhlo uplatňování Evropské charty svobody tisku v celé Evropě. Organizace byla založena v roce 2015 a má být zaregistrována jako evropská družstevní společnost se sídlem v Lipsku se členy/partnery/podporovateli v 16 zemích. ECPMF poskytuje zprávy, analýzy a nástroje týkající se svobody sdělovacích prostředků, koordinuje činnost svých členských organizací a pomáhá jednotlivým ohroženým novinářům například prostřednictvím programu pobytu a peticí.