Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Veřejnoprávní Hessische Rundfunk se snaží snížit napětí mezi ARD a německými vydavateli

4. 1. 2018

Veřejnoprávní Hessische Rundfunk se snaží snížit napětí mezi ARD a německými vydavateli

Schůzka na úrovni redaktorů má pomoci odstranit vzájemné nepochopení. Hessische Rundfunk (HR) – veřejnoprávní vysílací stanice ve spolkové zemi Hesensko - se pokouší snížit napětí mezi ARD a vydavateli novin. Předpokládá se, že v únoru proběhne schůzka mezi zástupci HR a vyslanci regionálních vydavatelů novin.

Na schůzce dojde k výměně názorů, ale ne na jedné straně intendantů a ředitelů a druhé straně jednatelů, ale mezi zodpovědnými online redaktory. Proč to může být užitečné? „Částí debaty bude pravděpodobně snaha vysvětlit, jak funguje druhá strana,“ říká šéf pro multimedia HR Tilo Barz mediálnímu časopisu Journalist.

Zvlášť prezident BDZV Mathias Döpfner opakovaně kritizoval online aktivity veřejnoprávních televizních kanálů, které jsou podobné tisku. Vzhledem k rozsudku kolínského vrchního zemského soudu ve věci zpravodajské aplikace ARD řada stanic sítě ARD revidovala své internetové obsahy, nejnověji na WDR.

Nicméně, ředitel HR pro multimedia Tilo Barz klade důraz na výměnu názorů mezi oběma stranami, i kdyby jen proto, že není „žádný jasný základ“, jak je možné realizovat on-line obsah veřejnoprávních stanic „tak, aby obstála před soudem“. Praxe ARD je založen na „předpokladech a interpretaci. Vzhledem k tomu nelze říct, kdo má pravdu a kdo ne,” říká Barz v rozhovoru pro Journalist.

HR se také stále více spoléhá na videa. Nicméně musí respektovat také zájmy uživatelů, tvrdí Barz. A uživatelé chápou text jako hlavní nositel online obsahu. „Pokud bychom vytvořili leták a shodili nad lesem, tak nesplní svůj účel,“ říká Tilo Barz pro Journalist.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service