Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Německá sdružení vydavatelů vstoupila do druhého kola hospodářskosoutěžního sporu se společností Google

3. 1. 2018

Německá sdružení vydavatelů vstoupila do druhého kola hospodářskosoutěžního sporu se společností Google

Asociace vydavatelů deníků BDZV a vydavatelů časopisů VDZ se mohou u instance prvního stupně Evropského soudního dvora (ESD) při projednávání rozhodnutí Evropské komise proti společnosti Google stát spoluúčastníkem řízení. Sdružení chtějí formálně podpořit Evropskou komisi v základním řízení před Evropským soudním dvorem. BDZV a VDZ jsou stěžovateli v průlomové hospodářsko-právní kauze společnosti Google týkající se digitální ekonomiky.

Evropská komise uložila Googlu dne 27. června 2017 rekordní pokutu ve výši 2,42 miliardy EUR. Shledala jako prokázané, že společnost Google upřednostňovala svou tržní sílu tím, že lépe zobrazovala své vlastní služby ve výsledcích vyhledávání. Komise vyzvala společnost Google k ukončení zneužití do 90 dnů. Společnost Google ale napadla rozhodnutí před Evropským soudním dvorem a Komise je musí nyní obhájit u soudu.

Dobré rozhodnutí má podle sdružení historické důsledky. Poprvé konstatuje, že dominantní online služby, které kontrolují přístup k určitým skupinám spotřebitelů, musí poskytovat tento přístup na nediskriminačním základě. Sdružení se proto rozhodla podpořit Komisi v jejích argumentech před ESD. "Rozhodnutí Komise proti společnosti Google je pro naše celé odvětví velmi důležité," vysvětlil vrchní jednatel BDZV Dietmar Wolff. "Nyní je důležité, abychom toto historické rozhodnutí účinně obhajovali proti neopodstatněným námitkám společnosti Google podle našeho názoru," řekl Stephan Scherzer, hlavní jednatel VDZ.

BDZV a VDZ již řadu let prosazují nediskriminační přístup spotřebitelů k nejdůležitějším zdrojům informací. Již v roce 2009 sdružení podala protest proti preferenčnímu zacházení společnosti Google s vlastními službami, a tak pomohla zahájit probíhající hospodářsko-soutěžní proces.

zdroj: www.bdzv.de