Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Návrh vládního programu z 18. prosince 2017 se týká také vydavatelů tisku

20. 12. 2017

Návrh vládního programu z 18. prosince 2017 se týká také vydavatelů tisku

Dne 18. prosince představila vláda vzešlá z podzimních voleb vedená premiérem Andrejem Babišem (ANO) návrh vládního programu. O programu bude hlasovat Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 10. ledna 2018.

Nejkonkrétnější zmínka o záležitostech, které mají souvislost s činností vydavatelů je v sekci vládního programu věnované kultuře, kde se uvádí:

„Připravíme novelu autorského zákona, do níž implementujeme očekávanou směrnici EU o autorském právu na jednotném digitálním trhu a po diskusi s odbornou veřejností připravíme další změny autorského práva s ohledem na vývoj nových technologií a jejich roli při sdělování autorských děl veřejnosti.“

Tento závazek zní z hlediska vydavatelů velmi povzbudivě, protože jej lze chápat tak, že se vláda chce efektivně zabývat ochranou zájmů poskytovatelů kvalitního redakčního obsahu v digitálních médiích před duopolem Google/Facebook, který ohrožuje další udržitelný rozvoj vydavatelského sektoru.

Prostor pro prosazování zájmů vydavatelů otevírá i další formulace programu, kde se uvádí: „Budeme věnovat pozornost proměnám audiovizuálního sektoru za účelem naplnění kulturních, společenských a sociálních služeb.“, což spolu s dále deklarovaným zájmem o oblast veřejnoprávního vysílání otevírá, jak věříme, prostor pro dosažení takového vymezení činnosti provozovatelů veřejnoprávního vysílání, které by nebylo přímou konkurencí činnosti vydavatelů tisku na digitálním trhu (zejména poskytování dlouhého textového zpravodajství na stránkách a v aplikacích veřejnoprávních televizních a rozhlasových stanic).

V sekci vládního programu „Digitální Česko“ je důležitý závazek vlády, že se bude zabývat legislativou týkající se digitálního trhu a bude ji novelizovat., zejména s ohledem na odstraňování různých bariér. Ve spojení z výše uvedenými plány vlády se proto zdá, že by nová vláda měla být otevřenější zájmům vydavatelů.

V širším měřítku se ovšem vydavatelů týká i další závazek vlády:  "Na úrovni EU budeme prosazovat opatření, která povedou ke zvýšení efektivity boje proti daňovým únikům na dani z příjmů právnických osob a na DPH...“, což lze chápat tak, že vláda bude na úrovni Evropské unie prosazovat systém „reverse charge“ a nadále spojovat jeho prosazování s ochotou akceptovat případnou možnost snížení sazby DPH pro digitální publikace v členských zemích Evropské unie.

zdroj: vlastní zpráva